Vyzkoušejte řepný zákvas. Je to osvěžující a léčivý nápoj plný minerálů, vitamínů i probiotik
Červená řepa asi nepatří mezi nejoblíbenější lahůdky, i když třeba zapečená s kozím sýrem nemá chybu. My se ale na ni podíváme z trochu jiné stránky. Jako na základní surovinu k zákvasu.
Červená řepa je po všech stránkách zdravá. Je to hotový zázrak pro dobrou a zdravou krev, a to i v podobě zákvasu.
Jako kvalitní antioxidant působí preventivně proti mnoha nemocem, zlepšuje obranyschopnost. Podporuje tvorbu červených krvinek a práci ledvin a jater. Je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, a pokud z ní připravíte zákvas, tak i probiotik, které se postarají o skvělou kondici střevní mikroflóry.
Možná řepný zákvas ještě u nás tak úplně nezdomácněl, ale třeba v polské a ukrajinské kuchyni je zcela běžný. Tamní kuchaři s ním dochucují polévky, omáčky i různé zálivky. Je samozřejmě možné ho i pít – je to osvěžující a léčivý nápoj.
Na zákvas z řepy si připravte suroviny a čas. Kilogram řepy omyjte, oloupejte a nakrájejte na tlusté plátky. Celou paličku česneku oloupejte a stroužky rozpulte. Dva litry převařené vody osolte dvěma lžícemi soli.
No, a pak už do větší sklenice nakládejte řepu střídavě s česnekem, bobkovým listem a novým kořením. Zalijte to vychladlou, osolenou vodou, důležité je všechno zatížit kamenem, těžítkem nebo igeliťákem naplněným vodou.
Pak už jen sklenici zakryjte a nechte asi týden kvasit v pokojové teplotě. Hotový kvas přeceďte, přelijte do sklenic a uložte do chladu. Vypitím jedné skleničky denně posílíte svojí imunitu.
Související
-
Červená řepa je zdravá celá. Pochutnat si můžete i na jejích vitamíny nabitých listech
Listy červené řepy rozhodně nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Jsou totiž zdravé a velmi chutné.
-
Červená řepa – elixír mládí a legální „doping“
Červenou řepu znali lidé už ve starověku, tehdy ale používali jen listy. Na těch si můžete pochutnat i vy – dají se přidat do salátů, do polévek, nebo upravit jako špenát.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.