Významné osobnosti si připomněly v Lánech vznik samostatného Československa

2. listopad 2014

Vznik samostatného československého státu si v sobotu připomněly v Lánech na Kladensku významné osobnosti vědy a kultury. Položily květiny ke hrobu Tomáše Garrigue Masaryka, zalily památnou Vlčickou lípu a připomněly si kromě jiného 100. výročí založení Československých legií.

Hlavním hostem slavnostního setkání byla doktorka přírodních věd Ruth Hálová, kterou před nacisty za II. světové války zachránil Sir Nicolas Winton. A jak a kdy se dozvěděla, že to byl právě on? " Já jsem se to dozvěděla až z pořadu BBC, vysílaného někdy před osmdesátýma Nickyho narozeninama", prozradila R.Hálová

Akci v Lánech organizoval Karel Huněk ze Společnosti za pozitivní přístup k životu. S dalšími hosty zavzpomínal na Karla Lewita. " On zemřel nedávno v nedožitých letech 99 letech. Bojoval přitom i jako dobrovolník v Anglii," dodal Huněk. Účastníci setkání si také připoměli 100. výročí vzniku československých legionářů. "Tato malá výstava je v podstatě zázrak. Objevili jsme v Jindřichově Hradci korespondenci našich rodinných legionářů. Týká se šestileté anabáze z Vladivostoku přes Ameriku až zpátky do naší rodné země. Jsou tam pohledy a momentky z cest, například z nemonice v Japonsku, kde byl děda raněný."

Pátečníci u hrobu T.G.M. v Lánech

Celé setkání se neslo v duchu tzv. pátečníků. To je označení skupiny kulturních a politických osobností první republiky z okruhu spisovatele Karla Čapka, které se u něj v pátek odpoledne scházely.

autor: duch
Spustit audio