Z vánočního cukroví mám lehce noční můry, říká vedoucí cukrářského provozu střední odborné školy

30. říjen 2023 12:00

V cukrárnách už voní perníčky, linecké pečivo a další pochutiny určené na Vánoce. Zatímco vloni vánoční cukroví výrazně zdražovalo, letos podle námi oslovených provozoven a informací Svazu pekařů a cukrářů zůstávají ceny téměř stejné. Výroba cukroví zaměstnává v těchto dnech i učně z Vlašimi. Natáčela s nimi reportérka Věra Hájková.

„Pečeme na Vánoce. Připravujeme už ozdoby. Tady holky zrovna vytvářejí kytičky a čtyřlístky. Budou potom potahovat linecké cukroví, a bude to ozdoba navrch toho cukroví,“ vysvětluje Věra Kladivová ze školní cukrárny Střední odborné školy Vlašim.

Letos učni pečou kolem 600 kilogramů cukroví a v cukrárně doufají, že vše stihnou dodělat včas.

„Bude to letos tak trochu na knop. Jsme ve skluzu, ale snad to zvládneme, když holky trošku zaberou,“ věří učitelka odborného výcviku. Zájem o učňovský obor cukrář podle ní roste. „Určitě tady máme teď hodně dětí. V prváku dvacet, což je opravdu náročný.“

Cukrářští učni ve Vlašimi pečou vánoční cukroví

Budoucí cukrářky teď celé dny připravují převážně jen vánoční cukroví. Je to monotónní a náročná práce, ale učni ji berou jako dobrou praxi. Pro jejich učitele a vedoucí je to ale také těžké. „Máme z toho tak lehce noční můry, abych se přiznala. Zdají se nám o cukroví fakt nehezký sny,“ říká Vendula Kačenová, vedoucí cukrářského provozu.

Ceny by měly být podobné jako vloni

Ve srovnání s loňským rokem se snížily ceny některých surovin, jako například máslo. Projeví se to v letošní ceně cukroví? „Cena cukrářských tuků zůstala stejná. Máslo šlo trochu dolu, ale třeba rozinky, kokos nebo arašídy, to šlo trošičku výš.“

Vánoční cukroví začnou ve vlašimské učňovské cukrárně prodávat od 1. prosince, cena má být podobně jako v loňském roce 650 korun za kilogram. .

O tom, že cena vánočního cukroví bude letos přibližně stejná jako vloni, mluví taky Svaz pekařů a cukrářů ČR, a to i přes meziroční růst inflace. Předobjednávek na cukroví mají oslovení členové svazu stejně jako v roce 2022.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio