Začíná období chřipkových onemocnění. Nepodceňujte je. Z malé virózy může vzniknout velký zdravotní problém

14. listopad 2018

Začíná typické podzimní počasí, které pravidelně přináší zvýšený výskyt respiračních onemocnění. Podzimní plískanice proto mnoho z nás prožívá s nachlazením nebo s virovým onemocněním. Právě v období, kdy před Vánocemi chceme vše stihnout a dokončit máme někdy tendenci nemoc přecházet. Signály těla nepodceňujte. Z malého problému chřipkového onemocnění si můžete způsobit zdravotní problém velký. O radu jsme požádali MUDr. Petra Grenara.

 

Jak poznáme, že chřipkové onemocnění je závažnější než pouhé nachlazení?

Tělo má několik obranných mechanismů, kterými signalizuje, že něco není v pořádku. Na prvním místě je to teplota. Pokud je nad 37,5 °C je to již závažnější chřipkové onemocnění, které je vždy potřeba již řešit ve spolupráci s lékařem. Dalším signálem je bolest. V krku, bolest při kašli nebo bolest hlavy…Pokud je intenzivní a neustupuje po běžných léčebných procedurách jako například spánek, čaj a acylpyrin, je rovněž potřeba nemoc řešit s lékařem.

A co běžné nachlazení, kdy jsou teploty pouze lehce zvýšené? Právě to jsou nemoci, se kterými často běháme dále do práce…

Tady velmi záleží na tom, o jaký typ zaměstnání se jedná. Jestli pracujete v teple, v sedě a v klidu nebo ve venkovním prostředí. Když se objeví první příznaky, je lepší zůstat hned v počátku nemoci krátkodobě doma v klidu na lůžku. Tím se posílí imunitní systém, který tak má možnost zdravotní stav nemocného přirozeně zlepšit. A je tu ještě jeden důvod, proč bychom měli jít hned do postele…I v počátečním stavu jsou chřipková onemocnění infekční a rychle se šíří. Pokud tedy hned v počátku zůstanete alespoň chvíli doma a nemoc zažehnáte nebo tím svůj zdravotní stav zlepšíte, pomůžete navíc zastavit šíření onemocnění.

Jaké následky nám ale hrozí, pokud chřipkové onemocnění nevyléčíme a doslova přechodíme?

Jednoduše řečeno, z malého problému se může stát velký problém. I banální infekce může imunitní systém značně oslabit. Když se v tomto oslabení dostanete do kontaktu s patogenem, který by jinak nemusel propuknout, oslabené tělo mu už nemusí být schopné odolat. U chřipkou oslabeného organismu se může navíc zkomplikovat jiné onemocnění. Můžete mít například už nějaké chronické onemocnění, které běžně dobře zvládáte. Ale pokud nevyléčíte virózu, může to vyvolat další komplikace. Týká se to především hypertense, diabetes, kardio onemocnění, a mnoha dalších…Po přechozené banální infekci a chřipkovém onemocnění se mohou právě tato dlouhodobá onemocnění značně zhoršit a dostat do nových komplikací.

Spustit audio