Začínáme s chovem koz. Co byste o nich měli vědět?

29. říjen 2016

Kozy patřily do našich domácností odnepaměti, říkalo se jim „krávy chudých“. Po revoluci mnozí zjistili, že koza je schopna nejen dávat užitek ve formě mléka, masa a kůže, ale také pomáhá udržovat přirozený ráz krajiny. Co obnáší jejich chov? A jakým plemenům se u nás nejlépe daří?

V posledních letech nabývá na síle chov koz v malém. Než se pro něj rozhodnete, měli byste vše dobře promyslet. Základem úspěchu je dostatek informací a zdravotní prevence.

„Než nakoupíte první zvířata, musíte mít zajištěnou technologii chovu,“ nabádá Richard Konrád ze Svazu chovatelů ovcí a koz. „Chlév nebo maštal, kde budou kozy ustájeny. Do pěti kusů podojíte rukama, ale pro vyšší počet zvířat musíte připravit i dojírnu s dojícími soupravami. Bez té to nepůjde. Povinností ze zákona je založit si číslo hospodářství.“

V současné době se v České republice chovají 4 dojná plemena. „Jsou to dvě naše národní plemena, koza bílá krátkosrstá a koza hnědá krátkosrstá,“ vysvětluje Richard Konrád.

Čtěte také

„Potom francouzské plemeno koza sánská a anglické plemeno koza anglonubijská. Začátečníkům doporučuji naše národní plemena. Kozy jsou adaptované na naše klimatické podmínky, a proto není takový problém je nakrmit. Kozy sánské mají vyšší dojivost, ale tomu se musí přizpůsobit krmná dávka. A chov anglonubijských koz je nejtěžší, je to koza největšího tělesného rámce, hodně nadojí, ale hůř se chová pastevně a proto vyžaduje perfektní krmnou dávku.“

Sehnat dojnou kozu je složité

Než půjdete kozy vybírat, obraťte se na Svaz chovatelů ovcí a koz. Poradí, kde nakoupit, abyste měli záruku, že farma je v takzvané kontrole užitkovosti. Na kozy jsou odborníky, kteří zajišťují šlechtění a plemenitbu, přebrané a zbonitované. Dojnou kozu většinou nikdo neprodá, ale budete mít jistotu, že zvíře, kterě si vyberete, je v pořádku.

Naše národní plemeno, koza hnědá krátkosrstá

Máte vybráno a nakoupeno? Pak se držte hesla, že základem je prevence, prevencea a zase prevence. Koza je jako drobný přežvýkavec náchylná k určitým onemocněním. Největším problémem jsou červi. Musí se proto pravidelně odčervovat.

Sehnat veterináře, který těmto zvířatům rozumí, není jednoduché. Většina z nich nemá s drobnými přežvýkavci zkušenosti. „Musíte hledat a shánět, anebo si časem svého veterináře vychovat,“ říká Richard Konrád. „Stanovte si s ním preventivní celoroční veterinární program vakcinace a odčervování. Pokud budete program dodržovat, kozy už většinou zdravotními problémy netrpí.“

Spustit audio