Zahrada poznání v ekocentru ve Valašském Meziříčí vybízí k návratu respektu k přírodě

22. říjen 2023

Na pozemku Valašského ekocentra ve Valašském Meziříčí ve Zlínském kraji vznikla před třemi lety ukázková přírodní Zahrada poznání. Slouží jako modelový příklad pozitivního přístupu člověka k ochraně biologické rozmanitosti a zdravého životního stylu. Ukazuje návštěvníkům, jak být přátelský k živočichům i rostlinám a zároveň si vytvořit krásný venkovní prostor.

„Člověk, aniž si to uvědomuje, se chová vůči přírodě stále agresivněji. Zahrady se izolují neprostupnými ploty, intenzivně se sečou trávníky, mizí klasické živé ploty a ovocné stromy, ubývají úkryty pro živočichy. A naopak přibývají nejrůznější prvky, které jsou pro zvířata smrtelně nebezpečné. A tak mizí řada druhů, které dříve žily v zahradách zcela běžně. My chceme ukázat, že přírodní zahrady jsou krásné, esteticky zajímavé a přitom plné života,“ vysvětluje vedoucí Valašského ekocentra Mirek Dvorský.

Hned naproti bráně vedoucí do Zahrady poznání spatří příchozí obrovský pařez smrku. Na horním řezu jsou natažené struny. Když se přiloží ucho ke kořenům a na struny se zabrnká, zvuk se nese pařezem až k uchu posluchače. O kousek dál jsou k vidění budky. A nejsou to jen obydlí pro ptáky, ale také pro savce. „Tady najdou lidé expozici nejrůznějších budek. Je tady například budka pro poštolku, pro netopýra nebo třeba pro veverku,“ přibližuje vedoucí ekocentra.

V zahradě je umístěno několik informačních panelů. Na jednom z nich se návštěvník dozví, jak vypadají stopy savců, kteří žijí v Beskydech. Na dalším z panelů jsou zavěšeny různé druhy dřeva a každý si může vyzkoušet, jak různorodě při poklepu zní.

Tady si můžete vyzkoušet, jak zní různé druhy dřeva

Prostor je plný bylin a rostlin, které do české zahrady odjakživa patřily a byly její součástí. Oblíbeným místem zahrady je jezírko, u kterého mohou lidé pozorovat vážky, žáby nebo třeba plovatku bahenní. Velmi zajímavým stanovištěm je čtyřmetrový rozřezaný kmen. „Je to ukázka regulovaného a neregulovaného říčního toku. Vytvořili jsme koryto řeky Bečvy před a po narovnání. Když do obou těch tras vlijeme vodu, můžeme pozorovat, jak rychle z toho narovnaného koryta odteče,“ vysvětluje Mirek Dvorský.

A proč Zahrada pozvání stojí za návštěvu? „Přijďte se k nám inspirovat. Ukážeme vám, co na vaší zahradě zlepšit. Kolikrát jsou to jen maličkosti, a dostanete do prostoru spoustu živočichů, kteří by se jinak z vaší blízkosti úplně vytratili,“ zve vedoucí Valašského ekocentra.

Vedoucím Valašského ekocentra je Mirek Dvorský
Spustit audio