Zámecká alej v Hořovicích uspěla v anketě Alej roku. O titul se ucházelo celkem 132 alejí z celého Česka

13. leden 2021

Zámecká alej v Hořovicích na Berounsku uspěla v anketě Alej roku. Zařadila se mezi 10 alejí, které v této anketě získaly nejvíc hlasů. První místo jubilejního ročníku ankety vybojovala Svárovská alej v Jihomoravském kraji.

“V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7 tisíc lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí. Celonárodní i regionálním vítězkám gratulujeme a přejeme stovky let zdravého růstu,” říká Karolina Kostićová z Arniky.

Zámecká alej v Hořovicích

Hořovická alej je jedna z nejkrásnějších českých zámeckých alejí. Založená byla na začátku 18. století v parku u zámku Hořovice. Na konci aleje je krásná Sluneční brána.

Ve středních Čechách bodovaly ještě například kaštanová alej u Nečína, která je nejdelší kaštanová alej ve střední Evropě. Měří 1,5 km a stáří jejích stromů je odhadováno na 150 let. Pro svou výjimečnost je chráněná. Třetí byla lipová alej, vedoucí ke Hřbitovu ve Všechromech (Praha – východ), která byla loni prohlášena za památné stromořadí .

Zámecká alej v Hořovicích

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Kompletní výsledky ankety najdete na https://www.alejroku.cz/2020/vysledky-2020

autor: Von | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio