Zámek Červená Lhota má navzdory své neobvyklé poloze uprostřed vody rozsáhlé zámecké sklepy

4. červenec 2018
Česko – země neznámá

Jihočeský zámek Červená Lhota je pozoruhodný nejen svojí výraznou červenou omítkou. V jeho útrobách najdete spoustu nečekaných unikátů. Třeba nově zpřístupněné sklepení.

 

Zlatovláska, Svatby Petra Voka anebo jeden díl seriálu Nemocnice na kraji města. To jsou namátkou jen tři z několika desítek filmů, které se točily na zámku v Červené Lhotě. Roztomilý vodní zámeček s výraznou červenou omítkou patří mezi notoricky známé památky. Přitom toho Červená Lhota nabízí víc, než jen malebnou stavbu. V jejích útrobách najdete spoustu nečekaných unikátů.

Jedním z nich je nejstarší dochovaný dětský portrét v Čechách, respektive dvojportrét Jáchyma a Zachariáše z Hradce z roku 1529. Před nedávnem prošel restaurováním, při kterém byly odstraněny původní přemalby. Obraz, který byl součástí rozsáhlejšího renesančního cyklu, tak získal znovu svou původní podobu.  

Další zajímavostí je dekret, kterým papež Benedikt XV. udělil jednomu z  majitelů panství, Johannu Schönburgu-Hartensteinovi, Kristův řád. Jde o jedno z nejvyšších vyznamenání, které může papež udělit. Princ byl posledním rakousko-uherským ambasadorem ve Vatikánu a řád obdržel za svůj diplomatický um, díky kterému se mu podařilo za první světové války vyjednat nezávislost Svatého stolce na italské politice.

A vedle zámeckého mobiliáře mohou návštěvníky zaujmout i impozantní zámecké sklepy. I když se do sklepení schází směrem dolů, nachází se návštěvník v jeho útrobách vysoko nad hladinou okolní vody.  Prostory, donedávna pro návštěvníky běžně nepřístupné, nabídnou od poloviny července 2018 zajímavou expozici, věnovanou stavebnímu vývoji zámku.

„Vizuálním způsobem se tu budou představovat různé stavební etapy, kterými zámek prošel. A bude tu i model, který připomene jednu z těch klíčových etap, kdy už stojí pozdně gotické stavby, ale zároveň ještě není vybudován rybník. Takže tu kolem jenom teče potok a je vidět ta skalní ostrožna v původní podobně,“ přibližuje chystanou expozici kastelán zámku Tomáš Horyna.

Kromě sklepení se pro návštěvníky nově otevřou i zahrádky okolo zámku, do kterých se vchází právě skrz sklepy. „Tam se dozvědí, kdy vznikly, proč vznikly, proč zde byl zámecký přístav. Ten sloužil jako přístaviště pramiček, na kterých se šlechta vydávala na projížďku po rybníce,“ vysvětluje kastelán.

U zámku Červená Lhota se nachází několik placených parkovišť, parkování mimo ně v blízkosti památky není možné. K zámku se dá dojít i po turistické značce z nedaleké vesnice Jižná, která je od Červené Lhoty vzdálená pouhý kilometr.

Více informací včetně otevíracích hodin, dopravní dostupnosti a vstupného najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu:

https://www.zamek-cervenalhota.cz/cs

autor: Filip Černý
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři