Zámek v Libochovicích je rodištěm světově uznávaného přírodovědce Jana Evangelisty Purkyně

24. červenec 2018
Česko – země neznámá

Zámek Libochovice se stal jednou z prvních barokních staveb v severozápadních Čechách. Zajímavý je ale také tím, že se na něm narodil světově uznávaný fyziolog, anatom a biolog Jan Evangelista Purkyně. A ten má na zámku i svoji speciální expozici.

Na zámku Libochovice se v prosinci 1787 narodil manželům Josefovi a Rosálii Purkyňovým chlapec, který dostal jméno Jan Evangelista. Otec pracoval pro majitele panství Ditrichsteiny jako obročí. Matka vypomáhala v zámecké kuchyni, kam za ní malý Jan často chodil a pozoroval ji třeba při kuchání drůbeže. Sám pak později vzpomínal, že to byly první okamžiky, kdy se o něj projevil zájem o přírodu a její zkoumání.

Už na základní škole bylo zřejmé, že chlapec je mimořádně nadaný, a tak byl později zapsán ke studiu na piaristickém gymnáziu v Mikulově. Po gymnáziu absolvoval i seminář a stal se učitelem. Touha po dalším vzdělání ho přivedla na Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a stále se prohlubující zájem o přírodu později i ke studiu fakulty lékařské. Tu ukončil v roce 1818.

Nelákala ho ovšem praxe, ale teoretické problémy medicíny. Působil proto zprvu jako univerzitní asistent. A od roku 1823 se stal univerzitním profesorem fyziologie ve Vratislavi. Pracoval tam dvacet sedm let a založil první fyziologický ústav na světě. Jeho vědecký záběr byl velmi široký – od zkoumání očních vjemů až po studium buňky. Je považován za jednoho ze zakladatelů oboru cytologie, teda nauky o buňkách.

V roce 1850 se Purkyně vrátil do Prahy. I tady založil fyziologický ústav, stal se členem londýnské Královské společnosti, vídeňské a pařížské akademie věd a nositelem Leopoldova rytířského řádu. V roce 1853 stál u zrodu přírodovědeckého časopisu Živa. 

Aktivně se podílel i na tehdejším obrozeneckém kvasu, roku 1861 byl zvolen do Českého zemského sněmu. Stýkal se s politiky, novináři, vědci i s mladými českými umělci. A byl to právě on, kdo za české vědce poklepával i na základní kámen Národního divadla v roce 1868. O rok a čtvrt později, 28. července 1869, Jan Evangelista Purkyně zemřel. Pochován je na vyšehradském hřbitově.

Tomuto významnému libochovickému rodákovi je v přízemí zámku věnována celá samostatná expozice. Purkyně se do Libochovic vždy rád vracel a ani Libochovice na svého slavného rodáka nikdy nezapomněly. Již roku 1887 byl před vchodem do zámku umístěn jeho pomník, který je dílem sochaře Josefa Strachovského. V roce 1937 proběhly velké oslavy u příležitosti 150. výročí Purkyňova narození. V roce 1987 byla v rámci oslav 200. výročí jeho narození otevřena nová expozice o životě a díle Jana Evangelisty Purkyně, která je po různých úpravách veřejnosti přístupná dodnes.

Otevírací doba zámku:

11. 6. – 31. 8.

úterý až neděle

9.00-17.00

1. 9. – 30. 9.

úterý až neděle

9.00-16.00

1. 10. – 31. 10.

Sobota a neděle

9.00-15.00

https://www.zamek-libochovice.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři