Zámek v Rožmitále pod Třemšínem: spletitý příběh se šťastným koncem. Letos by se tam mohli podívat opět návštěvníci

28. březen 2019 11:07

Po více než dvaceti letech se lidé letos poprvé podívají do zámku v Rožmitále pod Třemšínem. Podle legendy se na tomto místě narodila královna Johana, druhá manželka krále Jiřího z Poděbrad. Zámek byl letním sídlem pražských arcibiskupů. Kvůli vlastnickým změnám dlouhodobě chátral. Situace se změnila až nyní: údržbu převzali nadšenci a dobrovolníci.

Rozlehlým zámkem, kde jen nová střecha vyjde na pár desítek milionů korun, prochází Eva Heyd. Vrátila se z emigrace v USA a v Rožmitále si koupila dům. Loni se rozhodla, že zámek probudí. „Snažíme se zachránit, co je možné. Děláme řadu brigád, uklízíme a snažíme se přivést do zámku život,“ říká.

Zámek je národní kulturní památka. Od církve ji koupila firma Trinity Coop, kterou většinově vlastní Američan Roderick Marshall. Ten měl ve Rwandě cínové doly, ale vláda mu je znárodnila. Na Rožmitál neměl čas ani sílu, jak říká jeho obchodní partnerka a pětinová majitelka zámku Zuzana Maruščáková: „Majitel má potíže se zdravím a nemůže projekt táhnout. Musí se najít někdo mladší, kdo má energii a může zámku věnovat čas.“

Majitelé už památkářům zaplatili pokutu 800 tisíc korun. Podle Zuzany Maruščákové ale investovali i do samotného zámku: „Zámek byl původně v podstatně horším stavu. Udělali jsme projekt jeho stabilizace, který není vidět, ale bez něho by zámek mohl spadnout.“

To potvrzuje i Eva Heyd, která má zámek na starost. Sehnala správce, který v zámku zdarma bydlí, a za to provádí dílčí opravy a údržbu. Proto si už letos mohou dovolit zámek zpřístupnit. „Připravujeme výstavu, čtení s knihovnou, koncert umělecké školy a celou řadu akcí na jaro,“ říká. Národní kulturní památka bude přístupná pouze při některých příležitostech. Detaily se dozvíte na facebookovém profilu zámku v Rožmitále.

Spustit audio