Zanesené stěny výměníku kamen? Příčin je několik. Poradíme, jak ho vyčistit

6. leden 2024

Máte už pár let doma kamna s výměníkem na vytápení dřevem a máte na stěnách výměníku v ohništi nános, který zabraňuje rychlejšímu ohřátí vody a následně v potrubí? Víme, jak ho co nejefektivněji vyčistit. Lepší je ale prevence.

„Když je hodně zanesený výměník, ideální je nános na výměníku seškrabat, když jsou kamna teplá a oheň v nich dohořel. V žádném případě nepoužívejte tekuté chemické přípravky. Jejich výpary u teplého čištění by mohly způsobit velmi nepříjemné situace, například požár nebo výbuch,“ radí Martin Šesták, prodejce kamen, krbů a komínů v Plzni Doudlevcích.

Jsou ale i prostředky, které dehet a saze vysuší, a ty pak následně spadnou do výběrové šachty komína nebo z kouřovodů a výměníku přímo do ohniště.

„Můžete použít i tyto výrobky: Čisticí polena, Sazínek, Kominíček, Sadpal a další, ale to je prevence. Jinak nezbývá nic jiného, než z teplých kamen dehet z výměníku odškrábat nebo se domluvit s kominíkem. Následně pořádně zatopit, aby došlo ke spálení dehtu,“ radí Šesták.

Příčiny zanášení kamen

Může se také stát, že jsou kamna předimenzovaná, tudíž se dusí a dehtují. Kamna s výměníkem by měla být lehce poddimenzována, aby byla topením hnána k výkonu a nedošlo k zadehtování výměníku.

Pokud jste si nechali zateplit dům a vyměnit okna, nemusí najednou kamna mít dostatečný přívod vzduchu k hoření. Vinu může mít i dřevo s velkým obsahem pryskyřice, která může zanášet výměník a kouřovou cestu. Může to být i škrcení hoření, ve spalinové komoře vzniká dým a ten se usazuje v podobě dehtu a sazí.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio