Zánět sedacího nervu může způsobovat bolesti i v jiných oblastech těla

6. březen 2024

Hexnšús, ústřel, lumbago anebo také houser… Takto se lidově nazývají velké bolesti, které nás mohou postihnout v oblasti bederní páteře. Často se ale pod těmito potížemi jedná o zánět sedacího nervu. Nejčastěji vzniká prochladnutím, které může mít nepříjemné následky.

 

Zánět sedacího nervu je aktuální především na jaře a v létě, když se například zpocení posadíme na chladnou lavičku, ofoukne nás studený vítr nebo prochladneme. Právě během přechodu ze zimy do jara bychom měli být kvůli výkyvům počasí nejvíce obezřetní.

Prochladnutí v bederní páteři totiž může postihnout i další části těla. Bolest je v bederní krajině, ale může se propagovat do kyčle nebo do končetiny, ale také do břicha, kdy například může simulovat i zánět slepého střeva. Může se jednat o tak intenzivní bolest, že se postižený není schopen pohnout, překlonit se nebo udělat krok. To jsou ale extrémy.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zánět nervových zakončení, může dojít i k poruše funkce svalů. Nohu táhneme za sebou nebo kulháme. Mezi další symptomy patří křeče v nohách a mohou se projevit i poruchy čití kůže. Když si na nohu šáhnete, dotyk cítíme jinak nebo vůbec.

Vyhněte se horké vaně a raději běžte na rentgen

Pokud začne nejdříve velmi bolet v bederní oblasti a bolest se dále propaguje i do dalších míst, je nutné zajít za praktickým lékařem, který pacienta zašle na rentgen, aby se zjistilo, jestli není vyhřezlá plotýnka. V tom případě by mohlo dojít i k uskřinutí kořene nervu.

Jako léčba je vhodné užívat vitamíny skupiny B na podporu regenerace nervů a léky, které jsou protizánětlivé nebo protirevmatické a mají i složku proti bolesti. Zásada ale je držet se v teple. Ovšem je nutné hlavně suché teplo, kdy si na bederní oblast můžete dát nějakou kožešinku nebo šálu, abyste místo měli stále v teple a neofouklo vás. Rozhodně si nedávejte horkou vanu, stav by se mohl naopak zhoršit. Když z vany vycházíte, můžete zase nastydnout.

Teplo a mírný pohyb je to nejlepší

Suché teplo je sice základ, ale pomůže i mírný pohyb, tak jak vám to bolest umožňuje. Po zahřátí pomůže dané místo jemně promasírovat. To můžeme i v domácí prostředí sami. Fyzioterapie je sice také možná a může pomoci, ovšem fyzioterapeut by neměl bez rentgenu s pacientem manipulovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.