Zážitková Podorlická pivní stezka v Rychnově nad Kněžnou vede kolem jezera i léčivých pramenů

12. únor 2024

Podorlická pivní stezka vede z letoviska Studánka lesoparkem Včelným k Městskému Podorlickému pivovaru v Rychnově nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Naučná a zároveň i zážitková stezka je dlouhá tři a půl kilometru a je uzpůsobena tak, aby si na ní na své přišli dospělí i děti. Nabízí nejen čerstvý vzduch a léčivou vodu, ale i spoustu příběhů spojených s historií zdejších malebných míst.

Letovisko a poutní místo Studánka se nachází v botanicky a geologicky významné přírodní lokalitě Les Včelný severovýchodně od Rychnova nad Kněžnou. Je to rychnovský lesní komplex v údolí Javornického potoka. Název lesa je odvozený od starodávné pověsti o zdejších včelařích, kteří dodávali med do královské kuchyně.

O zdejších pramenech se už od 17. století tradovalo, že mají léčivou moc. Nad jedním z nich stávala původně dřevěná kaplička, kterou na začátku 20. století nahradila zděná kaple svatého Jana Nepomuckého.

V sousedství tohoto pramene vznikla také lázeňská budova se dvěma dřevěnými vanami a příslušenstvím. S rostoucím zájmem veřejnosti byla pak přistavěna ještě hospoda a v 70. letech 19. století se Studánka stala malými klimatickými lázněmi. Jejich jedinečnost oceňovaly i významné osobnosti, které sem přijížděly. Antonín Dvořák, Karel Hašler, Josef Bohuslav Foerster, Jiří Šlitr nebo Stanislav Guth-Jarkovský.

Kaplička Jana Nepomuckého v letovisku Včelný

Dnes se v letovisku Studánka, které i po rozsáhlé obnově staveb zůstalo věrné původnímu duchu zdejší hrázděné architektury, můžete nejen občerstvit, odpočinout si nebo se kulturně a společensky vyžít, ale také využít zdejších sportovišť, která patří k hotelu Studánka. Je tu multifunkční i dětské hřiště nebo lanový park.

Za vodníkem Kristiánem i poustevníkem Ivanem

Z letoviska Studánka vede Podorlická pivní stezka přírodním parkem Včelný, opředeným spoustou pověstí. Objevíte je na zastaveních s obrázky výtvarnice Jarmily Haldové. Uprostřed lesoparku vás pak čeká působivé Ivanské jezero, které z balvanu u hráze hlídá vodník Kristián. Pískovcovou podobu mu v roce 2002 vtiskl sochař Marcel Sršeň ze Záměle.

Vodní plocha, která dostala jméno po svém patronovi a strážci svatém Ivanovi, však jezerem ve skutečnosti není. Je to umělá nádrž vybudovaná na Javornickém potoku. Hráz je vysoká sedm metrů. Vodohospodářské dílo vzniklo v letech 1905 až 1910 jako ochrana před povodněmi. Za první republiky tu bývala romantická plovárna. Dnes je Ivanské jezero oblíbeným výletnickým cílem.

Vodník Kristiánek na hrázi Ivanského jezera

Tvůrci stezky pamatovali i na připomínku patrona jezera. K zajímavým útvarům v údolí totiž patří i Ivanova skála, na jejímž vrcholu je altánek. V jeho sousedství se nachází jeskyně, v níž podle pověsti poustevník Ivan přebýval. Klidu si tu ale moc neužil. Chodil ho sem totiž škádlit čert, který se s oblibou koupal v potoce přímo pod skálou. Až jednou se povedlo Ivanovi nenápadně odvalit obrovský balvan a shodit ho dolů ze skály na ráchajícího se pekelníka. Poraněný čert se s kňučením propadl do země a víckrát se už neukázal.

Traduje se také, že se u této skály scházeli k společným modlitbám pronásledovaní čeští bratři před odchodem do vyhnanství. A ještě jedna zajímavost se k této zvláštní skále váže. Stával tu prý hrádek, jemuž se podle pověsti říkalo „kočičí“.

Začátek První podorlické pivní stezky v letovisku Studánka

Příběh rychnovského pivovaru

Cestou se samozřejmě dozvíte i o tradici vaření piva v regionu, o bohaté historii Městského Podorlického pivovaru v Rychnově nad Kněžnou, která sahá až do 16. století, kdy byl postaven původní Trčkův zámek. Ten později kolowratská vrchnost přebudovala na pivovar. Jan Mikš, dědeček současného majitele, ho od Kolowratů koupil v roce 1918. Roku 1948 ale přišlo znárodnění a přebudování objektů na sodovkárnu.

Po restituci v roce 1993 se zchátralý komplex vrátil zpátky rodině Mikšových a Jan Mikš, vnuk zakladatele, provedl rekonstrukci a v roce 2008 navázal na pivovarnickou tradici. V současné době má roční kapacitu 2 500 hektolitrů a vaří nefiltrovaná piva podle původních prvorepublikových receptur.

Ivanská skála na Pivní stezce z letoviska Studánka k rychnovskému pivovaru

Cesta z letoviska Studánka k rychnovskému pivovaru vede převážně po asfaltových a štěrkových cestách, a tak je množné se na ni vydat i s kočárkem nebo na kole.

Právě cyklisté odsud mohou zahájit i cestu po První podorlické pivní cyklostezce, jejíž celková délka je úctyhodných téměř sto kilometrů s cílovými zastávkami v některém z pivovarů. Kromě rychnovského jsou to pivovary v Dobrušce a v Potštejně. Na trasách jsou i další zajímavá místa: třeba Vamberk, kde je možné se seznámit s historií paličkovaných krajek, renesanční zámek Doudleby, obec Lukavice, městečko Solnice nebo Skuhrov nad Bělou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.