Žebrácká hvězdárna získává prestiž

20. říjen 2004

Hvězdárna v Žebráku na Berounsku, která se nedávno po 50 letech otevřela veřejnosti, se poprvé v historii stala členem Sdružení hvězdáren a planetárií. Noví provozovatelé si od této změny slibují zviditelnění hvězdárny a především možnost podílet se na některých celorepublikových projektech hvězdáren a planetárií.

"Důležitý je pro nás i hlas, který jsme vstupem do sdružení získali," řekl dnes ČTK provozovatel Vladimír Slezák. Žebráčtí astronomové se tak mohou, podobně jako další hvězdárny v Česku, podílet například na tvorbě nového zákona o světelném znečištění, který má upravovat parametry silných světelných zdrojů. "Problémem je například osvětlení velkých podniků, které zcela zbytečně osvětluje oblohu a brání lepšímu pozorování," uvedl Slezák. Vstup do sdružení však podle něj znamená i možnost účasti na odborných seminářích. Nelze opomenout ani pohodlnější přístup k nové metodice zájmových kroužků. "Má to prostě obrovské výhody z astronomického hlediska," uvedl.

Žebrácká hvězdárna se veřejnosti po dlouhé odmlce znovu otevřela v létě při příležitosti 50 let své existence. O obnovení jediné hvězdárny na Berounsku se po dohodě s městským úřadem postaralo nově vzniklé občanské sdružení Hvězdárna Žebrák.

Spustit audio