Železnice z Nového Údolí do bavorského Haidmühle je nejkratší mezinárodní železnicí na světě

3. září 2018
Česko – země neznámá

Nejkratší mezinárodní vlaková trať světa. Tímto neoficiálním titulem se pyšní Pošumavská jižní dráha. Začíná u zaniklé šumavské obce Nové Údolí, na historickém náspu bývalé trati z jihočeských Volar do německého Pasova. Na mostku překračuje tok Údolského potoka, tvořícího státní hranici, a po pár metrech končí v Bavorsku. Celková délka tratě je sto pět metrů, z toho tři metry vedou právě za hranicí.

Za projektem kuriózní tratě stojí železničář Pavel Kosmata, zakladatel spolku Pošumavské jižní dráhy. Ten už za komunismu snil o tom, že se jednou podívá do míst, kudy dřív jezdily osobní vlaky a které bylo neprodyšně uzavřeno v pohraničním pásmu. Příležitost se mu naskytla až po pádu železné opony. Nakonec v roce 1999 dal dohromady partu asi čtyřiceti lidí a těch pár metrů kolejí na místě, kudy až do roku 1948 jezdily vlaky, položili.

Mezitím se pro osobní provoz otevřel úsek trati ze Stožce ke státní hranici, do míst, kde stála zaniklá Nové Údolí. A tak se dá v současnosti dojet regulérním spojem trati 194 až na konečnou, ujít pár metrů a přesednout na Pošumavskou jižní dráhu. V turistické sezóně za dobrovolné jízdné totiž vozí mašinka, pojmenovaná Gigant, návštěvníky po nejkratší mezinárodní železnici tam a zpět. Mimoto je v odstavených vagónech otevřeno muzeum tratě a občerstvení.

Vyjma vlaku se k Pošumavské jižní dráze dostanete už jen na kole nebo pěšky. Silnice ze Stožce je pro osobní automobily uzavřena, protože prochází Národním parkem. Autem se ale můžete vydat do nedalekého Haidmühle. Placené parkoviště, kde celodenní parkovné stojí euro a půl, najdete jen pár kroků od státní hranice, potažmo konečné Pošumavské jižní dráhy.

autor: Filip Černý
Spustit audio