Zemřela divadelní, filmová i seriálová herečka Zdena Hadrbolcová. Bylo jí 86 let

20. listopad 2023 12:43

V teniskách a s bílou kšiltovkou, tak si řada kolegů vybaví Zdenu Hadrbolcovou. Herečka, kterou si pamatují třeba diváci seriálů My všichni školou povinní nebo Létající Čestmír, zemřela v 86 letech. Radiožurnálu to potvrdila její kolegyně Iva Hüttnerová.

S herectvím začala na přelomu 50. a 60. let. Po francouzském gymnáziu vystudovala DAMU, tam se potkala s Libuší Švormovou nebo Ninou Divíškovou. Třicet let pak hrála v současném Divadle pod Palmovkou, tehdejším Divadle S. K. Neumanna, od roku 2004 pak působila Na Zábradlí.

Zapamatovatelná byla hlavně díky televizi, ve filmech a seriálech hrála nejčastěji maminkyÚmrtí a tetičky.

Například ve filmu Bohouš v roce 1968 sekundovala jako paní Metelková Jiřímu Sovákovi, Vladimíru Menšíkovi a samozřejmě psu Bohoušovi. Jako maminku si ji vybavíme z dětských snímků Už zase skáču přes kaluže nebo Páni kluci i ze seriálů My všichni školou povinní nebo Létající Čestmír.

Hadrbolcová účinkovala také v rozhlase. V roce 2010 natočila Četbu na pokračování nazvanou Proluky. Představuje v ní ženu Bohumila Hrabala Elišku a líčí spisovatelův život manželčinýma očima.

autor: Tomáš Maleček | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio