Žilní specialista Ota Schütz o metodě lepení křečových žil: Po zákroku můžete jít rovnou sportovat

23. srpen 2022

S metodou lepení žil se seznámil v roce 2015 v Soulu. „Hned první den jsme měli 8 pacientů. Je to skvělá metoda, ale musí se vědět, jak to udělat, a musí být indikován správný pacient.“

Primář Ota Schütz založil Žilní kliniku a je vyhledávaným specialistou v oboru s mnohaletou praxí. „Samotnou metodu lepení si můžeme představit jako použití vteřinového lepidla. Je to cyano-akrylát, který v kombinaci s vodou ztuhne. Takže do žíly se zavede katetr a po kapkách se tam dává toto tekuté lepidlo. Jakmile se dotkne žíly, ztuhne a zalepí to. Když se to udělá pořádně a u správné žíly, tak efekt je skvělý a trvalý,“ popisuje žilní specialista.

Záleží na zkušenosti lékaře, aby u každého pacienta použil tu správnou metodu, která pacientovi zabere, případně použil i kombinaci metod. „Všechny křečové žíly nejsou stejné. A vždycky záleží na první operaci, aby se udělala pořádně. Recidivy už jsou řešeny složitěji a efekt nemusí být perfektní,“ varuje a dodává, že zákrok není bolestivý. „Pokud jde o rekonvalescenci, je po tomto výkonu lepší než u radikálních výkonů. Pacient může být bez punčoch, i když my je doporučujeme. V podstatě rovnou po zákroku může pacient jít hrát třeba nohejbal,“ usmívá se Ota Schütz.

Geny sice neošálíte, ale šance je

Říká se, že za křečovými žilami stojí převážně geny. „Nejsou to vždycky geny, i když ta genetická zátěž je nejdůležitější. Ale není to dané tím, že máte nohu přes nohu, nezpůsobují je ani vysoké podpatky, ani si je nikdo nevyběhá na fotbale nebo jízdou na kole. Mohou vznikat po úraze nebo po zánětech žil, ale to je menší procento. Geny neošálíte.“

Ošálit geny sice nejde, ale máte šanci. Mezi negativní faktory patří nadváha, a tu ovlivnit můžete. Dlouhé stání nebo sezení je vhodné kombinovat či kompenzovat pohybem. Profesím se statickým zatížením, třeba kadeřnicím, se doporučuje nosit zdravotní punčochy.

U žen hraje roli více faktorů

Problémy se týkají ve větší míře žen, mužů s žilními problémy je podle statistik jen 16 procent. U žen hrají roli porody, stavba pánve a hormony, zejména estrogen, který je v antikoncepci. „Pokud máte dispozice, je lepší se hormonální antikoncepci vyhnout a zamyslet se nad jinou,“ radí primář.

Alex Mynářová a žilní specialista Ota Schütz

Křečové žíly nejsou jen kosmetickou záležitostí, neléčené křečové žíly mohou ohrozit i život. „Kromě estetického problému je to nemoc. Medicínsky nejpodstatnější jsou ty komplikace, kdy neléčené křečové žíly mohou způsobovat nejprve záněty povrchních žil, pak mohou přecházet do hlubokého žilního systému, mění se zabarvení žil i končetin, záněty můžou být následovány bércovými vředy, a když se v hlubokém žilním systému uvolní koagulum a doputuje do plic, může dojít k plicním emboliím, tudíž život ohrožující komplikaci,“ vysvětluje primář Schütz.

Takže vyrazte k doktorovi kdykoli, máte-li nějaké bolesti nohou. „Nečekejte, až bude problém velký nebo neestetický, nebo až vám vyrazí nějaké žilní provazy,“ doporučuje primář návštěvu lékaře.

Vedle křečových žil jsou rozšířené také mikrovarixy, laicky zvané metličky. Jsou v něčem nebezpečné, nebo se jedná pouze o kosmetickou poruchu? A jak s tím souvisí celulitida? Mají i dětské pacienty? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Spustit audio