Žlučníkové kameny mohou náhle překvapit při vánočním hodování

13. prosinec 2023

Problémy se žlučníkem mohou být rodová dispozice, ale nejčastěji souvisí s přejídáním nebo se stresem. Následky stresu se sice mohou projevovat mnoha způsoby, ale často negativně ovlivňují právě zažívání. Při podrážděném žlučníku se pak cítíte těžce a nafouknutě. Nejčastěji se tyto problémy objevují po jídle, které je příliš mastné a těžké, ale nemusí to být pravidlem.

Žlučníkové kameny nevznikají ze dne den. Bývá k nim většinou rodinná dispozice a také záleží na tom, jak se dotyčný člověk stravuje. Ve žlučníku je žluč, která se může někdy natolik zahustit a udělá tak koncentrovaný roztok, že z něj začnou vypadávat krystalky, na které se nabaluje další žluč a postupně tak vznikají žlučové kameny.

U někoho se může ve žlučníku vyskytovat pouze písek, u jiného solitérní kámen, který dosahuje velikosti až pingpongového míčku. Nebo se může jednat o tzv. odlitkový kámen, který přesně kopíruje tvar žlučníku, takže vypadá jako hruška a může mít velikost až 5 cm a 3 cm mít v průměru.

Opatrnost je na místě při rodové dispozici

Žlučníkové kameny se mohou objevit náhle nebo mohou být celý život tzv. „němé“ a přijde se na ně až při náhodném ultrazvukovém vyšetření. Mezi první potíže, které se při problémech se žlučníkem objevují, je pocit nafukování nebo určitého diskomfortu, kdy žaludek dobře netráví a jídlo se v něm postupně „štosuje“.

Je to velmi individuální a každý by měl vědět, co přesně mu nedělá dobře. Při potížích by ale měl každý navštívit svého praktického lékaře, který ho pošle na laboratorní vyšetření včetně ultrazvukového, kde se možné žlučníkové kameny potvrdí. Komplikace se žlučníkem se dědí a většinou se zdědí i to, jaká strava dělá potíže. Rodová dispozice tu hraje poměrně velkou roli.

Jak se potížím se žlučníkem vyhnout

Nejčastěji se tyto problémy objevují po jídle, které je příliš mastné a těžké, ale nemusí to být pravidlem. Někdo může být citlivý na konkrétní pokrmy – žlučník se pak podráždí třeba kapustou nebo kedlubnou.Žlučníku rozhodně ulevíme, pokud budeme jíst často menší porce lehčích jídel.

Při potížích je rozhodně na místě navštívit svého praktického lékaře. Ještě před tím se ale snažte zjistit, po jakém konkrétním jídle míváte problémy. Určitě se vás na to bude ptát. Může to být právě vrozená citlivost na konkrétní druh zeleniny nebo masa. Přitom někomu jinému může vadit právě jakýkoliv mastný pokrm.

Svou roli tu může hrát i stres. Následky stresu často negativně ovlivňují zažívání. Podle dispozic pak lidé mají problémy se žaludkem nebo se žlučníkem, podle toho, který orgán je citlivější. Při potížích se žlučníkem se pak cítíte těžce a velmi naplněně až nafouknutě. Mohou se objevit bolesti v pravém podžebří a neklid. A to po jídle nebo i na lačno.

Problémy se žlučníkem řešte zavčas

Léčba záleží na tom, jak je žlučník postižen. Na podporu žlučníku existují různé čaje a medikamenty, které uvolňují ztuhlé hladké svaly žlučovodu. Je ale nutné držet dietu a především dávat pozor na to, co jíte. Především je nutné se důrazně vyhýbat pokrmům, které vám působí problémy.

Pokud cítíte v oblasti žlučníku ostrou bolest, která nepřechází ani po podpůrných lécích, na nic nečekejte a volejte záchrannou službu. Výše popsané vážné komplikace vyžadují rychlé řešení. Problémy se žlučníkem rozhodně nebagatelizujte a při opakovaných potížích navštivte svého praktického lékaře.

Spustit audio