Zpěvák Jakub Hübner: Ples upírů je pro mě srdcovka. Upíří zuby jsme museli nosit i doma

12. únor 2024

Na kontě má účinkování v muzikálech Fantom opery, Ples upírů nebo Čarodějky. Vydal se také na sólovou dráhu a jeho snem je vyprodaná Lucerna.

Zpěv ho moc bavil už od dětství, a i když cesta k vysněnému povolání nebyla přímá, tak se mu nakonec povedlo ji úspěšně zvládnout. „Já jsem zpěv opravdu miloval odmala, kdy se mnou hodně zpívala babička. A jelikož mi to zpívání vydrželo dlouho, tak se rodiče i prarodiče rozhodli, že mě v deseti letech přihlásí do Kühnova dětského sboru. Tam mě dali rovnou do koncertního oddělení, a tím pádem jsem mohl s ostatními dětmi hned vystupovat třeba na prknech Rudolfina nebo Nové scény Národního divadla,“ vypráví Jakub Hübner.

Rodina ho sice v jeho koníčku podporovala, ale o budoucím povolání svého syna a vnuka měla jinou představu. „Rodiče si vždycky myslí, že když dítě chce být umělcem, tak se tím nikdy neuživí.“ Po základní škole šel proto na gymnázium. Není prý ale studijní typ, tak ho moc nebavilo, i když školu dokončil a odmaturoval. Snu o zpěvu se však nevzdal a přihlásil se na Konzervatoř Jaroslava Ježka. Z ní potom přešel na Mezinárodní konzervatoř Praha.

Spolupráce s Michaelem Prostějovským

„Na konzervatoři jsem potkal Michaela Prostějovského (textař, libretista a hudební producent – pozn. redakce), a to byl můj nejcennější kontakt v životě i nejcennější setkání.“ Z jejich spolupráce vznikly už čtyři desky. Díky Michaelu Prostějovskému se zpěvák postupně dostal i k dalším kontaktům, do svého prvního muzikálu však šel sám.

„Můj první muzikál byl před deseti lety Fantom opery. Šel jsem na konkurz a vybrali mě.“ Od té doby ztvárnil muzikálových rolí už celou řadu, bavily ho všechny, ale nejraději vzpomíná na Ples upírů. „Je to pro mě největší srdcovka, protože tam jsme se všichni neuvěřitelně vyřádili, hlavně díky maskám a zubům. Upírské zuby jsme měli každý svoje vlastní, dělané na míru. Ze začátku jsme kvůli nim měli problémy se sykavkami. Museli jsme je proto kvůli tréninku nosit i doma,“ vzpomíná umělec.

Z Pohádky do pohádky i Bára Basiková

Alex Mynářová a Jakub Hübner

Jakub Hübner má na kontě také několik CD. Jedno z nich se jmenuje Z pohádky do pohádky. Jak přišel právě na tohle téma? „Nápad na desku dostal Michael Prostějovský. Já jsem samozřejmě souhlasil, protože jsem velký pohádkofil. Mám pohádky moc rád.“

Další jeho CD vzniklo ve spolupráci s Bárou Basikovou. „Seznámili jsme se na festivalu Hrabalovo Kersko. Velmi jsme si sedli jak lidsky, tak i pěvecky, naše hlasy jdou hezky k sobě. Bára na návrh spolupráce nadšeně kývla a já z toho mám velkou radost.“

Mnoho hudebních snů už se Jakubu Hübnerovi splnilo. Které jsou ty další? Kdo patří mezi jeho první kritiky? A proč považuje zpěv za své životní poslání? Nejen to si můžete poslechnout v rozhovoru s Alex.

Spustit audio