Zřícenina hradu Orlík si zahrála ve filmové pohádce. Najdete ji u Humpolce na Vysočině

22. duben 2022

Každý jistě zná zámek Orlík na jihu Čech, který se tyčí nad stejnojmennou přehradou. Víte ale, že jen dva kilometry od Humpolce na Vysočině stojí hrad Orlík? Je to tedy už jen jeho zřícenina, ale zahrála si i v jedné filmové pohádce.

Hrad Orlík chátrá už od třicetileté války. V té době už to bylo nemoderní bydlení a tehdejší páni se raději usadili na zámku v nedalekém Herálci. Pozůstatky dávné stavby ale vypovídají o její velikosti i členitosti. „Na začátku tady byli páni z Dubé, kteří ten hrad založili. Nějakou dobu tady pak byli páni z Lipé, kteří vlastnili nedalekou Lipnici,“ říká kastelán hradu Pavel Koubek. Dnes jsou z komnat vyhlídkové terasy, zbytky oken rámují výhledy do širokého okolí.

Na hradě už zůstalo jen minimum uzavřených prostor. „Máme tady hodně sklepů, jednu dochovanou hradní bránu, za ní dvě místnosti, které sloužily jako strážnice,“ ukazuje kastelán. Na hlavním nádvoří stojí i novodobé stavby, které ale se zbytkem dokonale ladí. Je to hradní hostinec a také chlebová pec.

„Je to akumulační pec. Topí se přímo v ní. Musí se pořádně vytopit, pak se vymete a sází se rovnou do pece,“ popisuje Pavel Koubek s tím, že se do pece vejde až čtyřicet bochníků chleba. Pec je v provozu několikrát v roce, zpravidla při větších akcích. Jednou z nich jsou například pravidelné červencové řemeslné trhy s rytířskými turnaji.

V peci je možné upéct až 40 bochníků

Dominantou hradu je dvacet dva metrů vysoká věž. Od roku 2014 je k ní z boku připevněné kovové točité schodiště, které umožňuje návštěvníkům vystoupat až na její vrchol. Tato věž se také stala kulisou ve známé filmové pohádce Jak se budí princezny. Právě v ní žila zlá sestra královny. Interiér věže se už ale točil jinde.

K hradu je možné dojít po cestě od parkoviště v nedaleké Rozkoši. Výstup je nenáročný a trvá asi jen deset minut. O trochu delší, ale mnohem zajímavější je značená turistická trasa z Humpolce, která vede kolem bývalých zlatonosných štol.

Spustit audio