Adoptovali si schod v kostelní věži, teď mají nymburští výhled na celé město a okolí

5. září 2021

Nymburk v sobotu ožil posvícením s jarmarkem. Součástí bylo i slavnostní otevření věže kostela sv. Jiljí, která byla po dlouhá desetiletí pro veřejnost uzavřena. Nejstarší část kostela je z konce 13. století a věž, která byla vybudována parléřovskou hutí, dosahuje výšky 66 metrů. 

Z vyhlídkového ochozu je krásný výhled na město. Díky projektu „adoptuj svůj schod“ bylo opraveno původní schodiště se 147 schody. "Ta myšlenka vznikla z toho, že investovat peníze do cizího majetku je složité. Proto jsme s církví, které kostel patří, podepsali nájemní smlouvu a vyhlásili sbírku," uvedl starosta Tomáš Mach zvolený za Nymburk s klidem.

Někdo si podle něj vybral typ schodu, jiný přímo číslo schodu, na který přispěl. Díky tomu je věž od letošního posvícení znovu otevřená. Návštěvníci mohou na její ochoz, ze kterého je výhled na město i okolí vystoupat každý víkend do 18 hodin.

Zvon, pod kterým se podchází při výstupu na věž
Poslední výstup je  poněkud krkolomný, ale stojí za to jej zdolat. Právě ke konci výstupu je ještě potřeba dokončit některé opravy, ale věž je již nyní plně schůdná
Pohled z vyhlídkového ochozu na Nymburk
Každý, kdo schody adoptoval, si mohl zvolit text na štítek na schodu
Kamenné točité schodiště je původní, bylo ale citlivě opraveno
Pohled z vyhlídkového ochozu na Nymburk

Spustit audio