Album

13. září 2004

Dnes si popovídáme o výrazu album, ale hlavně bude řeč o bílé barvě. Souvislost vysvětlím, až řeknu, co slovo album znamená a tentokrát také, jak se skloňuje. Nejprve význam: Album je podle Slovníku spisovného jazyka českého za prvé: "sbírka fotografií, poštovních známek atp. v podobě knihy" a za druhé "výbor básní, hudebních skladeb nebo obrazů vydaný jako kniha".

Je to původem latinské slovo, v češtině středního rodu, a skloňuje se bez zakončení prvního pádu. Tedy album bez alba. Občas slýcháme nesprávné skloňování album bez albumu, jako by šlo o slovo mužského rodu. Ještě častěji tak slýcháme skloňovat slovo datum, které je rovněž z latiny a je v češtině rovněž středního rodu. Skloňování datum bez datumu je čím dál častější a když dovolíte, abych si zaprorokoval: jednou bude toto skloňování, které dnes pokládáme za barbarské či buranské, uznáno za spisovné. Do stejné skupiny původem latinských slov středního rodu, které se skloňují bez koncovky 1. pádu, patří i slova gymnázium a muzeum, ale ty myslím nikoho ani nenapadne skloňovat gymnáziumu či s muzeumem.

Michal Novotný

Ale pojďme k albu a jeho jazykovému zákulisí. Slovo album je tedy původem latinské, vzniklo z adjektiva albus, bílý. V knihách najdeme celkem tři vysvětlení, jak album souvisí s bílou barvou. Podle jednoho na počátku stála bílá tabule na římském fóru, na níž se uveřejňovaly úřední vyhlášky a soubor takových vyhlášek pak dostal jméno podle oné tabule. Druhé vysvětlení se dnes přijímá nejvíc; říká, že šlo o bílé desky na úřední vyhlášky. A podle třetího vysvětlení jde o abstraktní bílou. Album, než se do něho začnou ukládat fotografie je prázdné, obrazně řečeno bílé. Z latinského albus vzniklo více slov, která v češtině používáme, a která jsou tedy příbuzná se slovem album. Například albín, albumin, částečně albatros, možná také Albion. Těmto slovům se budu věnovat zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka