Amazonky

29. květen 2003

Včera jsem tu vyprávěl o jazykovém pozadí souhvězdí a znamení Blíženců a zmínil jsem se, že dvojčata Kastor a Pollux, kterým se latinsky říká Gemini a česky Blíženci, se mimo jiné proslavili tím, že spolu s Héráklem válčili proti Amazonkám. Amazonka je slovo, které nepochybně patří do naší rubriky, má zajímavé jazykové zákulisí, a tak se dnes naše téma jmenuje Amazonky.

Amazonka s malým a je v češtině pojmenování ženy bojovné, statečné, někdy s mužským chováním i vzhledem. Což je od Amazonek s velkým A, mýtickým národem bojovných žen, který měl žít pod Kavkazem nebo možná na dnešním Krymu. Historik Diodóros Sicilský o tomto národu v 1. století před Kristem psal, jako by skutečně existoval: " Jeho způsob života byl značně odlišný od našeho. Ženy se cvičily v boji a musely sloužit určitou dobu ve vojsku. Po tuto dobu zůstávaly pannami. Po propuštění z vojenské služby se vdávaly, aby měly děti. Veškerou moc nad veřejným životem si však ponechávaly ve svých rukou. Muži vedli domácí život, tak jako v naší společnosti vdané ženy."

Michal Novotný

S Amazonkami se řečtí hrdinové velmi často utkávali. Nejen zmínění Kastor a Pollux. Naposledy Amazonky bojovaly proti Řekům za trójské války. Statečně bránily Tróju, ale když padla jejich královna, mimochodem Amazonky měly výhradně královny, Řekové oznámili, že Amazonkám vydají její tělo jen za slib věčného míru. Což se stalo a kmen či národ vedený ženami řecky zvaný Amazones přestal bojovat a také přestal v mýtech existovat.

Na to, proč se tomuto národu Řekové říkali právě Amazones je jen jedna teorie, ale je to teorie, o níž víme zcela bezpečně, že není správná. Podle ní jde o řecké slovo amazos, bezprsé, což je z řeckého mazós, prs, prsní bradavka. Amazonky si prý v mládí upalovaly jeden prs, aby jim nebránil v přesné střelbě lukem. Tuto spekulaci odborníci etymologové označují za lidovou etymologii - tak se říká nevědeckým vysvětlením původu slov.

Je ale ještě jedna Amazonka s velkým A. Ta jihoamerická řeka. Na původ jejího pojmenování je naopak několik teorií a odborníci všechny pokládají za možné. Nejčastěji se tvrdí, že v povodí této řeky žily indiánské kmeny vedené podobně jako onen národ z řeckých mýtů statečnými ženami a že řeka byla pojmenována podle něho. Další dvě teorie vycházejí z indiánských slov. Snad jde o slovo amazunu, které doslova znamená požírač člunů; indiáni tak říkali pro Amazonku typické přílivové vlně. Podle jiných Amazonce dalo jméno slovo amacumu, hluk vody, což by také mohlo souviset s onou ničivou vlnou.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.