Anonym hrozí bance za volební podporu politických stran

7. listopad 2002

Na adresu pobočky České spořitelny v Jesenici v okrese Praha-západ zaslal neznámý pachatel korespondenční lístek, v němž hrozí bance výbuchy za její finanční podporu politickým stranám před parlamentními volbami. Podle okresního policejního mluvčího Jaroslava Vokáče policie po autorovi neznámého anonymu pátrá.

Česká spořitelna poskytla před červnovými sněmovními volbami ČSSD, ODS i koalici lidovců a unionistů na volební kampaň po 2,5 miliónech korun. Sponzorským darem prý chtěla podpořit posilování právního prostředí, demokracii, tržní hospodářství a vstup země do Evropské unie. Rozhodnutí spořitelny kritizovala KSČM, která jako jediná strana zastoupená ve sněmovně příspěvek nedostala, a také mimoparlamentní strany. Rovněž politologům se to nelíbilo a hovořili o nebezpečném prorůstání politické a ekonomické moci.

Korespondenční lístek obdržela jesenická pobočka spořitelny ve středu. Stálo na něm: "Náhodou losem byla vybrána vaše pobočka, aby svému vedení v Praze oznámila, že nastal čas splácení dluhu. Dlužno potrestat ty, kteří před volbami věnovali z našich vkladů třem politickým stranám po dvou miliónech korun. Za každý náš milión jedna pobočka v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Ústí na Labem, Jihlavě. Nálože jsou připraveny, termín budeme určovat my. Zaměstnanci budou včas varováni". Podpis - okradení klienti.

Policisté ihned zajistili stopy a spořitelnu prohledali. Zároveň upozornili zaměstnance pošty, aby je informovali o každé podezřelé zásilce. Podle mluvčí spořitelny Kláry Gajduškové se podobné výhružky objevily vůbec poprvé. "Podnikli jsme veškeré kroky, abychom zajistili bezpčnost našich klientů i zaměstnanců," dodala.

autor: red
Spustit audio