Archeologové našli při průzkumu na trase obchvatu Olbramovic pece na pálení vápna a keramiku ze 13. století

27. červenec 2021

Archeologický výzkum na trase budoucího obchvatu Olbramovic na Benešovsku přinesl první odhalení z období vrcholného středověku. Archeologové našli například keramiku nebo pozůstatek zahloubené části domu.

Stavba přeložky vytížené silnice I/3 z Prahy na Tábor začala letos v dubnu a má skončit v roce 2023. Nová silnice odvede tranzitní dopravu z průtahu obcí. Pracovníci Archeologického ústavu prostor na přeložce I/3 v Olbramovicích zařadili do kategorie vykazující nízkou až střední pravděpodobnost výskytu tzv. archeologických situací. Větší pravděpodobnost nálezů předpokládali kolem bývalé císařské silnice u kapličky, uvedl Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Tam byly podle jeho slov během výzkumu opravdu objeveny doklady osídlení z období vrcholného středověku. "Výzkum samotný je zde velmi fyzicky náročný, probíhal v období deštivého počasí, bylo nutné neustále objekty znova a znova čistit a včas je stihnout alespoň zakrývat plachtami, aby nebyly zničeny během bouřek," uvedl Buček.

Severně od silnice archeologové našli dvě pece na pálení vápna, zřejmě z přelomu 14. a 15. století. V jejich okolí bylo několik menších a mělčích jam se středně velikými kameny, jejichž funkce není známa. Spodní část pecí se zachovala velmi dobře, v Čechách podle odborníků není mnoho nálezů tohoto druhu. Pece na vápno se vyskytují po dvou. V jedné se pálilo vápno, z druhé se vybíral výsledný produkt nebo se tam dávala nová surovina. Vzorky z obou pecí čeká podrobná analýza.

Jižně od silnice, za kapličkou, je nález ještě zajímavější. Po sejmutí ornice archeologové objevili špatně zřetelné zahloubené objekty, převážně kůlové jámy nebo mělké jámy nejasné funkce. V části objektů se nacházela keramika z 13. století. Podle typu výplně objektů ze světle šedé hlíny byly objekty bez nálezu zařazeny do tohoto období.

Největším překvapením byl pozůstatek zahloubené části domu. Struktura osídlení z 13. století bude jasnější po zanesení do celkového plánu, kdy bude možné například najít souvislost mezi kůlovými jamkami, jež mohly být součástí oplocení nebo kůlové stavby. "Přestože pár kousků keramiky a několik jam se může zdát jako nález nevýznamný, opak je pravdou. V této oblasti je jen málo zdokumentovaných nálezů středověkého osídlení, ke kterým patří například deset let starý výzkum na Vítkově náměstí v Prčici, kde byla nalezena část areálu dvorce Vítka z Prčice.

Oblast na hranici středních a jižních Čech, kde kdysi končila přemyslovská doména, je zatím archeologicky málo prozkoumaná a má přitom velký potenciál. Z každého nálezu v této oblasti se tak archeologové velmi radují," dodal Buček. Příprava stavby obchvatu nebyla jednoduchá, původní stavební povolení ministerstvo dopravy zrušilo. Námitky proti němu podala mimo jiné společnost Davo Corporation, provozující autobazar, nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, vlastnící nedalekou farmu Čapí hnízdo. Kraj, v jehož vedení bylo tehdy hnutí ANO, odmítl jakýkoliv politický vliv na řízení o stavbě obchvatu. Věc byla vrácena a krajský úřad vydal nové stavební povolení. Proti rozhodnutí přišlo opět jedno odvolání, ministerstvo ale již odpůrcům nevyhovělo.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio