Architekt David Vávra promění divadlo v Kladně

28. srpen 2009

Středočeské divadlo v Kladně by se mělo konečně dočkat rekonstrukce. Zchátralou budovu ze začátku 20. století by měl v atraktivní kulturní stánek proměnit architekt David Vávra. Podle jeho studie vznikne ještě letos projekt, rekonstrukce má pak začít v polovině příštího roku. Co se v divadle změní a kde budou herci v době oprav hrát se dozvíte v příspěvku redaktorky Jany Káninské...

Architekt a herec David Vávra přijal nabídku přetvořit kladenské divadlo v moderní a multifunkční prostor velice rád. "Každý úkol je krásný a zvlášť když k tomuto divadlu mám osobní vztah", svěřil se architekt.

A co chce v této omšelé historické budově změnit? Změní se hlavně komfort diváků, ubude sedadel, ale zase vzniknou lóže. Větší komfort diváků má zajistit také klimatizace. K provzdušnění divadla chce David Vávra využít i přilehlý divadelní park. V parku pak bude kavárna a letní scéna.

Nápady Davida Vávry zaujaly i primátora Kladna Dana Jiránka. Líbí se mu zejména otevření divadla do zahrady, protože by to nemělo být drahé. Financovat rekonstrukci bude město Kladno s pomocí dotace z Evropské unie. Původní odhad rozpočtu 100 milionů korun se ale zřejmě překročí. Podle primátora je jedno, jestli rekonstrukce bude stát 100 nebo 150 milionů korun, město se musí vejít do kritérií pro přidělení dotace.

David Vávra představuje projekt rekonstrukce kladenského divadla

Divadlo po dobu rekonstrukce bude mimo provoz celou sezónu, stálý soubor bude hostovat v loutkovém divadle Lampion v Kladně a v Divadle Pod Palmovkou v Praze. Ředitelka kladenského divadla Blanka Bendlová navíc právě teď jedná o možnosti hostování i v divadlech v Rakovníku a ve Slaném. Řešením budou také časté zájezdy. David Vávra věří, že po rekonstrukci se do divadla vrátí nejen herci, ale hlavně více diváků.

Oživlé a moderní divadlo podle něj Kladno potřebuje, přispěje prý k lepší komunikaci mezi městem a lidmi. Pokud všechno dopadne podle plánu, Středočeské divadlo v Kladně bude kompletně zrekonstruované na podzim roku 2011.

autor: Jana Káninská
Spustit audio