Atrakce i vzpomínky na rekord. I to je slavná hornická Prokopská pouť v Příbrami

5. červenec 2015

Nejen pouťové atrakce a staročeské trhy. Ale také připomínka světového prvenství -140. výročí dosažení tisíce metrů svislé hloubky na dole Vojtěch v Příbrami. I to je součástí letošní hornické Prokopské pouti v Příbrami. Největší a nejslavnější hornické pouti u nás.

Pouť se letos koná už po šestadvacáté. Dnes dopoledne byl například k vidění slavnostní nástup krojovaných horníků na náměstí Tomáše Garrigue Masaryka. Horníci pak prošli za doprovodu řízné dechovky městem.

Program pouti se odehrává zejména na dolech Anna a Vojtěch. Nabídne nejrůznější kulturní vystoupení, dobové scénky, pouťové atrakce a trhy. Na dole Vojtěch byla také otevřena nová expozice s názvem "Světové prvenství tisíc metrů svislé hloubky dolu Vojtěch roku 1875". Ředitel hornického muzea v Příbrami Josef Velfl k tomu dodává, že nebýt parních strojů, horníci by takové hloubky pravděpodobně tehdy nedosáhli. „Určitě ne. Bez dispozice používání výkonného parního těžního stroje, který pocházel z roku 1873 a měl výkon 300 koňských sil a bez použití drátěných těžních lan by toho v životě nedostáhli,“ vysvětluje ředitel.

Program hornické pouti pokračuje v Příbrami dnes až do večera. Do Hornického muzea v Příbrami je v neděli vstup za symbolickou 1 korunu.

autoři: duch , von
Spustit audio