Azylový dům v Mladé Boleslavi má pomoci hlavně týraným matkám s dětmi

30. listopad 2009

V Mladé Boleslavi - Čejetičkách začíná od pondělí 30. listopadu sloužit nový azylový dům. Převážně opuštěným a týraným matkám s dětmi. Bude v něm denně k dispozici zkušená sociální pracovnice a pracovníci Občanského sdružení R - Mosty, kteří jsou správci objektu. Azylový dům se nachází v blízkosti mladoboleslavského vlakového nádraží.Více nám o jeho službách prozradí redaktorka Jana Huzilová...

Občanské sdružení R-mosty získalo azylový dům od soukromého sponzora. Tato služba ve městě dosud chyběla a je vítaná i z pohledu mladoboleslavské radnice. Jak nám řekl ředitel sdružení Jakub Čihák, azylový dům je určen přednostně pro matky s dětmi, dále pro těhotné matky do 18 let, které se skutečně dostaly do kritické situace, jsou oběťmi fyzického násilí, psychického týrání nebo jsou vystaveny dalším bezprostředním existenčním problémům.

Prioritně zde budou řešit i případy, kdy hrozí odebrání dětí do ústavní péče. Pro tyto případy je zde připraveno 14 pokojů se základním vybavením, společné kuchyňky a sociální zařízení. Bude zde i herna pro děti a na dvoře dětské hřiště. Pokud klientka splní pravidla umožňující její příjem do azylového domu, může zde pobýt maximálně 1 rok a musí dodržovat daná pravidla i platit nájem. Ten je v souladu s legislativou ve výši 70 Kč za dospělého a 40 Kč za dítě na den.

Pražské sdružení R-Mosty chtělo původně vybudovat azylový dům v Praze, ale nesetkalo se s podporou městských částí. Nakonec našlo vhodný objekt v Mladé Boleslavi a bude určen, jak pro pražské klienty, tak pro kritické případy z Mladé Boleslavi. Součástí poskytovaných služeb je i krizový pokoj, kam je možné ihned bez velkých překážek přijmout matku až s třemi dětmi, která je v kritické situaci a může zde zůstat až pět dnů. Do té doby musí taková žena vyřešit svůj problém nebo se stane ve standardním režimu obyvatelkou azylového domu. Cílem Občanského sdružení R-mosty je mimo jiné naučit převážně klientky základní sociální dovednosti a podněcovat v nich schopnost najít si nové bydlení a zaměstnání.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio