Bára Smutná z Berouna pozoruje svět z ptačí perspektivy

4. březen 2010

Kouzlu paraglidingu doslova propadla Bára Smutná z Berouna. Díky tomuto adrenalinovému sportu pozoruje svět z ptačí perspektivy. Třeba na Madeiře, ve Švýcarsku nebo na Balkáně. Přesto si ráda zalétá i u nás, kde tento sport propaguje mezi širokou veřejností. A protože je z Berouna, byla jen otázka času, než uspořádá besedu právě tam. Ujít si ji nenechala ani naše redaktorka Lucie Zemanová.

Paragliding je často zaměňovaný s parašutismem. V tomto případě se ale neskáče z letadla, ale rozběhem z kopce nebo ze skály. To byla první informace, kterou nám řekla Bára Smutná, která se k tomuto adrenalinovému sportu dostala na škole.

Nejlépe se podle ní létá na Moravě v Beskydech, kde jsou pro paragliding dobré podmínky. Na Berounsku to prý bohužel nejde kvůli blízkému letišti Ruzyně. Nejblíže si tak můžete zajet k Lounům, kde paragliding provozovat lze.

Podle Báry je paragliding celkem bezpečný sport, i když k úrazům čas od času dochází. Vždy se ale jedná o lidskou chybu. A jak se tedy dívá na tak zvané adrenalinové dárky oslavencům například ve formě tandemového letu? Nemyslí si o nich nic špatného. Tandemový let prý není těžký a po rozběhu si let už jen užíváte. A užívat si bude určitě i Jana z Hostomic, která po skončení besedy vyhrála právě tandemový let. I když na ni byly vidět lehké obavy, přiznala, že si něco takového přála vyzkoušet celý život.

Bára Smutná tvrdí, že se má skutečně na co těšit. Pro laiky je totiž paragliding nejjednodušší cesta, jak se dostat do vzduchu. Člověk tam zažije něco, co se mu na zemi nikdy nestane. A na Báru toho podle jejích slov čeká ještě hodně a věří, že se jednou proletí i v Austrálii nebo dokonce v Africe.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio