Benešov mapuje své podzemí. Město plánuje, že část prostor otevře pro veřejnost

24. říjen 2013

Město Benešov uvažuje, že by se podzemní prostory pod infocentrem a radnicí mohly už v příštím roce otevřít pro veřejnost. Chodby a sklepy pod městem nejsou příliš prozkoumané a město se je snaží zmapovat. Vychází při tom z kopie jediné existující mapy benešovského podzemí, která vznikla během okupace nacistickým Německem.

Mapa, již město před časem získalo z Muzea Podblanicka, ukazuje, že pod náměstím je asi půl kilometru chodeb a sklepů. Některé jsou cihlové, jiné vytesané přímo do skály. Podle zástupců města byla část kopaná už ve středověku.

V prostorách je také podzemní voda, která vytváří v některých místech jezera.

Řada obyvatel Benešova o chodbách pod městem ani neví. Ty ostatní bude asi nejvíc zajímat, zda se při mapování potvrdí legenda o tajné chodbě mezi městem a zámkem Konopiště.

Podle Petry Orsákové z odboru kultury benešovské radnice ovšem mapa ničemu takovému nenasvědčuje. „Nejsou pro to žádné doklady. Je to opravdu nějaká legenda, která se tady traduje – že místní páni chtěli být v nějakém spojení s městem a nechtěli být vidění – ale nikde to není zakreslené, opravdu se o tom jenom mluví,“ poznamenala Orsáková.

Prostory podle ní v minulosti sloužily hlavně k uskladnění potravin. V současnosti jsou vyklizené sklepy pod radnicí a informačním centrem. Aby tam lidé mohli chodit, bude třeba upravit schody a dát k nim zábradlí. V některých částech by to mohlo být už v příštím roce.

Jestli zastupitelé schválí peníze na úpravy, mohli by tam návštěvníci najít také různé světelné a vodní prvky, například vodní zvonkohru nebo barevné koule reagující na dotek.

autor: haj
Spustit audio