Benešov nesouhlasí s možným umístěním Romů z Ukrajiny do Pražských kasáren. Starosta napsal otevřený dopis Vítu Rakušanovi

28. duben 2022 12:00

Někdejší armádní ubytovna v centru města je podle radnice pro tento účel nevhodná. Vedení města proto žádá o vyřazení objektu ze seznamu ubytovacích kapacit pro romské uprchlíky z Ukrajiny, uvedl dnes starosta Jaroslav Hlavnička (Volba pro Benešov) v otevřeném dopise rady města ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN).

Umístění až 80 ukrajinských Romů do kasáren by podle rady města dlouhodobě neprospělo této nové skupině, Ukrajincům, kteří už v Benešově jsou, ani místním lidem. Takový krok by podle vedení města jen prohloubil jejich segregaci a zhoršil situaci.

"Poškodil by dobře nastavený proces, kdy se naše město aktivně stará o Ukrajince, kteří k nám v posledních měsících přichází, nicméně jde o pozvolný a koordinovatelný proces, ne o takovýto nárazový nárůst," uvedl Hlavnička. Upozornil na to, že v ubytovně patřící ministerstvu vnitra jsou malometrážní byty a chybějí jí shromažďovací venkovní prostory. Navíc stojí na velmi frekventovaném místě, v těsné blízkosti je základní a mateřská škola s více než 1200 žáky a vyšší odborná a střední zemědělská škola.

Město chtělo budovu, která je nyní ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, v minulosti získat do svého vlastnictví, to se ale nepodařilo. Podle radnice je vhodná pro ubytování ukrajinských matek s dětmi, nikoli jako nouzové přístřeší pro širší rodinné skupiny.

Dalším pádným argumentem je podle rady města vysoká naplněnost benešovských základních a mateřských škol. V šestnáctitisícovém městě je nyní 710 ukrajinských uprchlíků a přijmout další velkou skupinu dětí k předškolnímu i základnímu vzdělávání je podle Hlavničky prakticky nemožné.

"Z těchto důvodů důrazně žádáme o vyřazení výše uvedeného objektu ze seznamu ubytovacích kapacit pro zmíněné skupiny uprchlíků a dále o jasné a srozumitelné vysvětlení, proč vedení města o tomto záměru nikdo oficiální cestou od počátku dosud neinformoval," dodal starosta.

Vybrané nemovitosti se stát bude pokoušet uzpůsobit tak, aby byly připravené pro ubytování. Odhadem poskytnou zhruba 300 míst, uvedl již dříve Rakušan. Objekty se nacházejí v Jihomoravském a Středočeském kraji a na Vysočině. Romské neziskové organizace přislíbily, že se postarají o provoz těchto zařízení. Stát bude zajišťovat například jídlo.

zdroj: ČTK
Spustit audio