Benešovským chodcům slouží nová lávka

10. červenec 2009

V Benešově nad železniční tratí už znovu stojí oblíbená lávka. Používají ji hlavně lidé, kteří chodí ze svého bydliště pěšky do práce. Teď se po ní mohou projet i cyklisté. Nový oblouk je dlouhý 80 metrů, má ocelovou konstrukci a jeho mostovka je z odolného tropického dřeva. Kromě chodců tam mohou také lidé na kole po vyznačené cyklostezce. Stavba lávky přišla na 35 milionů korun. U slavnostního otevření nechyběla ani Eva Skuhrovcová...

Velkou část investice na stavbu lávky pokryly dotace, zbytek zaplatilo město společně s Českými drahami.

Na místě, na němž dnes stojí lávka nová, byla stará konstrukce ze sedmdesátých let, která už technicky kolabovala. Obyvatelé na ni ale byli zvyklí, protože jako jediná spojovala pro chodce průmyslovou část města s tou obytnou mezi Táborskou a Křižíkovou ulicí.

S otevřením nového mostu pro pěší zároveň benešovští radní představili i část nové cyklostezky. V budoucnu by měla spojit Benešov s konopišťským parkem.

Současná trasa ale zatím měří pouze jeden a půl kilometru a míří přes lávku do centra. Vede mimo jiné i rušnými ulicemi. Na její vyznačené pruhy si musejí řidiči zvykat například v Nádražní ulici. Velmi pozorní by měli být zvláště při vyjíždění z parkoviště u trati. Cyklostezka totiž vede přímo podél zaparkovaných vozidel.

autor: Eva Skuhrovcová
Spustit audio