Berounský rodák pomohl dalším dětem z africké Keni

2. březen 2010

Hlad, bída a utrpení. To vidí berounský rodák Jiří Pergl na svých cestách do africké Keni, kde pomáhá dětem, jejichž osudy si můžeme jen těžko představit. Potom, co navštívil zemi poprvé, rozhodl se založit nadační fond, jehož prostřednictvím pomáhá právě dětem v Africe. O své poslední cestě i o plánech do budoucna si povídal s naší redaktorkou Lucií Zemanovou.

Nadační fond One more day for children, což překladu znamená Ještě jeden den pro děti, založil Jiří Pergl v květnu loňského roku. Od té doby pravidelně navštěvuje africkou Keňu, kam odcestoval naposledy teď v lednu. Během své návštěvy se setkal nejen s dětmi, které mají v Berouně a v dalších českých městech adoptivní rodiče, ale i s těmi, které potřebovaly okamžitou pomoc. V září loňského roku totiž došlo k vyvraždění jedné z afrických vesnic a děti, které útok přežily, buď zemřely ve stepích nebo byly prodané, což v překladu znamená, že tamní dívky byly prodané manželům - už od věku 4 let!

Celkem 13 dívkám se ale podařilo od svých manželů utéct a pomoc našly právě u nadačního fondu Jiřího Pergla, který už pěti z nich našel adoptivní rodiče. Jiří Pergl ale věří, že se mu podaří dotáhnout i jeho vysněný projekt, kterým je nový dětský domov v Keni. Základní kámen by měl položit v srpnu, kdy se chystá opět na cestu do Keni. Pokud mu nechcete jen nečinně držet palce, zapojte se do nadačního fondu i vy a umožněte dětem z Afriky prožít lepší dětství. Veškeré informace najdete na webových stránkách www.omdc.cz.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio