Berounští deváťáci zkoušeli pomůcky pro postižené

10. leden 2009

Žáci z Berouna si mohli vyzkoušet speciální pomůcky pro postižené děti. Umožnil jim to klub Klubíčko, který sídlí v Komunitním centru v Berouně a o postižené klienty se stará už dvanáct let. Návštěvu v centru se školáky absolvovala i naše berounská zpravodajka Lucie Zemanová...

Žáci z deváté třídy Jungmannovy základní školy v Berouně navštívili klub Klubíčko za plného provozu. Prohlédli si tak nejen tamní prostory, ale setkali se i s postiženými klienty, kteří si v Klubíčku hrají a relaxují každý den. Někteří z nich si dokonce na vlastní kůži vyzkoušeli pomůcky pro postižené děti.

Jeden z odvážlivců byl patnáctiletý Vojta Šafář, kterého ředitelka Klubíčka umístila do speciálního zvedáku. Vojtu v Klubíčku překvapila celá řada věcí. "Ocenil jsem, jak se tu ke zdravotně postiženým chovají a jaké tu mají skvělé vybavení. Musí mít rozhodně hodně trpělivosti, protože to není žádná sranda," přiznal Vojta.

Podobně se v berounském Klubíčku cítila i Michaela Vaněčková, která uvažuje o tom, že by v budoucnosti pomáhala zdravotně postiženým.

Klubíčkem žáky provázela jeho ředitelka Alena Pecková, která se podobnými setkáními snaží obnovit spolupráci s širší veřejností. Zdravé děti se spolu s postiženými klienty zúčastní kroužků keramiky, počítačů nebo bowlingu a v Klubíčko tak možná vzniknou i nová přátelství. Alena Pecková ví, že většina dětí může mít ze setkání se zdravotně postiženými vrstevníky strach, a proto jim vzkazuje: "Přijďte si to vyzkoušet. Dopředu totiž nemůžete vůbec nic odhadnout."

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio