Berounští senioři trénují paměť na speciálním kurzu

7. červen 2009

Senioři z Berouna už několik týdnů trénují svou paměť. Rozhodli se totiž zapojit do speciálního kurzu, který pro ně připravilo berounské Medicentrum ve spolupráci s městem a který je zcela zdarma. První hodiny si tak vyzkoušeli například v Klubu důchodců, který navštívila naše redaktorka Lucie Zemanová...

Do trénování paměti se všichni senioři pustili s chutí, ale i s menšími obavami. Jak prohlásila jedna z účastnic kurzu, už jim není dvacet, proto se na všechno musí více soustředit. Přes počáteční ostych se však brzy ukázalo, že je kurz bude bavit a že posílí nejen jejich paměť, ale například také schopnost lepšího rozhodování.

Kurz vede v Klubu důchodců Markéta Holubová, která je lektorkou berounského Medicentra a která klade důraz hlavně na praktickou stránku. Během výuky se dokonce nechala slyšet, že účastníky kurzu obdivuje a že jim to v pokročilém věku "pálí".

"Slovy chvály jsem nešetřila ani já," říká redaktorka Českého rozhlasu Region Lucie Zemanová, "zvlášť když jsem poznala nejstaršího účastníka kurzu Františka Honzíka, kterému je 88 let." Pan Honzík je navíc jediným mužem v Klubu důchodců. Mezi samými ženami se ale prý cítí ohromně a vůbec by neměnil. Jak sám říká trénování paměti potřebuje a doporučil by ho každému staršímu člověku.

Kurz trénování paměti v Berouně

S tím souhlasí i Jana Foltýnová, kterou trénování paměti vyloženě baví. A všem seniorům, které podobný kurz láká, vzkazuje, aby se nebáli. Stojí to prý za to.

Trénování paměti bude po prázdninách pokračovat. Nové kurzy by měly začít opět koncem září, kdy se může přihlásit každý, kdo bude mít zájem a bude chtít posílit svoji paměť.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio