Berounští školáci si vyzkoušeli řemesla

9. říjen 2009

Řemesla jako elektrikář nebo automechanik si mohli celý tento týden vyzkoušet žáci devátých tříd Jungmannovy základní školy v Berouně. Jedinečnou zkušenost jim zprostředkovala společnost Inbit v rámci projektu "A co takhle řemeslo?", který podporuje technické obory v berounském regionu. Žáky pozorovala při práci naše redaktorka Lucie Zemanová...

Řemesla upadají, zájem o ně se snižuje a většina žáků chce jít za každou cenu na střední školu, přestože by se více hodili právě na učiliště. Řemeslo je pro řadu mladých lidí špinavou prací, která je špatně ohodnocená. To ale dávno neplatí. Jaké to je dělat řemeslo, si proto mohli celý tento týden vyzkoušet žáci devátých tříd a jejich reakce byly vesměs pozitivní.

Projekt je financovaný z evropských strukturálních fondů a ze státního rozpočtu a podle jeho koordinátory Markéty Jansové je jeho hlavním cílem podpořit u dětí volbu technických oborů. Děti si je mohli vyzkoušet na vlastní kůži v autentickém prostředí pod vedením odborných mistrů.

Projekt podporuje také berounský úřad práce a přivítala ho i Střední odborná škola a střední odborné učiliště v Berouně v Hlinkách. Podle zástupce školy, Drahomíra Krbce, má projekt skutečně smysl, což dokazuje například e-mail od jedné z maminek, ve kterém se píše, že její syn se po zkušenosti s řemeslem rozhodl studovat právě učiliště. A jak si podle Drahomíra Krbce stojí řemeslné obory v dnešní době? Například zedník prý u nich úplně zanikl a to je škoda. Firmy mají totiž o tento obor velký zájem. Přesto se ale technické obory dostávají v poslední době znovu do popředí a to je dobře.

Na týden řemesel naváže hned v pondělí 12. 10. zajímavá výstava, která se uskuteční ve Společenském domě Plzeňska v Berouně. Jedná se o burzu středních škol, na které se představí 22 škol z berounského regionu a tři firmy, které se specializují právě na technické obory.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio