Beskydský vrch Ondřejník míval špatnou pověst. Dnes je oblíbeným cílem turistů

19. červen 2023

Lysá hora nebo Ondřejník. Tak se mnozí turisté ráno rozhodují, když se chystají na túru do Beskyd. Lysá je sice nejvyšším vrcholem, ale Ondřejník si s ní co do stoupání, dostupnosti a malebných výhledům nezadá. I proto na něm v každou denní dobu potkáte turisty, cyklisty i rodiče s kočárky. Rozlehlým hřebenem Ondřejníku se totiž táhne pohodlná asfaltová cesta.

Ondřejník má vlastně vrcholy dva. Ten nižší, Ondřejník, se tyčí do výšky 890 metrů nad mořem. Necelých dvě stě výškových metrů pod ním je turisticky nejfrekventovanější místo. A také historicky nejoblíbenější. Už v roce 1907 tam Klub českých turistů postavil chatu, později zvanou Bohumínku.

V roce 1933 pak vznikla opodál i Solárka, chata, kterou provozovali manželé Látalovi z Ostravy. Ti také nechali vybudovat kamennou kapličku zasvěcenou sv. Antonínu Paduánskému. Ta tam stojí dodnes. Solárka za nevyjasněných okolností v roce 2002 vyhořela a Bohumínka je od roku 2013 uzavřená.

Turisté ovšem o možnost občerstvení s výhledem do údolí nepřišli. V roce 2015 byla na Ondřejníku postavena stylová Roubenka Ondřejníček, která svou podobou vzdává hold dřevěným stavbám Dušana Jurkoviče.

Nejvyšším vrcholem celého masivu je pak Skalka s 964 metry. Na jeho jihozápadním svahu se rozkládá stejnojmenná přírodní rezervace tvořená starým jedlo-bukovým porostem. Jak název napovídá, Skalka je vrcholem skalnatým. A je i oblíbeným místem pro starty paraglidistů. Její balvany navíc daly vzniknout pověsti, že právě ze Skalky prokopal zbojník Ondráš podzemní tunel až na Lysou horu, kde ukryl své poklady.

Socha připomíná legendu o Divé Haně

Legend vztahujících se k Ondřejníku je ale mnohem více. Jméno prý tato hora získala podle zlého a krutého loupeživého rytíře Ondřeje, který se i se svým hradem propadl do podzemí poté, co ho jeho týraná žena před smrtí proklela. Další pověst vypráví o Divé Haně. Ta lidem míchala lektvary lásky, ale sama prý štěstí neměla. Našla ho až u čerta, který ji zachránil před upálením.

Ondřejník býval v minulosti hustě zalesněný smrkovými porosty. Kvůli kůrovcové kalamitě je ale nyní z valné části holý. Postupně se zde vysazují stromky nové, ale právě teď je ten nejlepší čas pokochat se dokonalými výhledy do všech stran.

Spustit audio