Betaglukany probouzí buňky našeho imunitního systému. Z jakých potravin je můžeme pro tělo získat?

17. únor 2024

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:01 Rozhovor se sympatickou herečkou Janou Strykovou
  • 05:50 U příležitosti svátku sv. Valentýna vás pozveme na Pětiminutové rande
  • 11:41 S jakými problémy se páry obracejí na manželské poradny? 
  • 17:10 V Módních trendech pánům poradíme, jak se připravit na ples
  • 21:38 Co nás čeká, pokud se rozhodneme nechat si odstranit tetování
  • 25:59 Jak v rodinách i ostatní členy nadchnout pro zdravá jídla

Možností, jak posílit náš imunitní systém je hodně. Jednou z nich jsou i betaglukany. Kde je najdeme, na to se redaktorka Pavla Kindernayová zeptala Ing. Hany Střítecké ze spolku Fér potravina.

Čtěte také

Betaglukany jsou přírodní polysacharidy, ale nejsou stejné, jako klasické sacharidy, které konzumujeme. Špatně se tráví a rozbourávají, takže nám nefungují na zvyšování glukózy v krvi, takže například diabetici se jich vůbec bát nemusí. Je to trošku jinak.

Tím, že mají trosku jinak poskládanou strukturu, tak ne všechny konfigurace, na každé to rozvětvení, jsou ony aktivní betaglukany, které bychom chtěli jíst. Ale jsou to přírodní látky, které se vyskytují v bakteriích, v houbách, v obilovinách. A tam, kde jsou, dělají takovou výztuhu buněk, kde se vyskytují.

Mohl by být glukan takovým všelékem na dobrou imunitu?
Je to záležitost známá už od nepaměti. Protože už nalezená zmrzlá kostra pravěkého muže Ötziho na ledovci v Rakousku měla na krku zavěšený pytlíček s houbami, což je vlastně zdroj betaglukanů. V Číně a Japonsku se naprosto běžně betaglukany používají k léčbě.

Ovšem nepoužívá se to ve formě čistých betaglukanů, ale historicky opravdu jako houby.

Čtěte také

Betaglukany tedy asi nejsou všelékem, ale velkým pomocníkem pro naše zdraví asi ano. Jak tedy přesně funguje v našem těle betaglukan?
To, co se ví, že jakoby probouzí buňky našeho imunitního systému. Tan systém je takový rozespalý, kdežto betaglukany jej probouzejí k větší bdělosti. Ten pak rychleji rozpoznává hrozící nebezpečí a rychleji na něj reaguje.

Už jste zmínila, že betaglukany najdeme v houbách. Kde ještě?
V kvasnicích, v obilovinách, tedy z tohoto pohledu to může vypadat, že Češi jsou na tom velice dobře. Velcí konzumenti piva a chleba. Ale je to tak, že jak betaglukany vytvářejí onu výztuhu buněk, tak je velmi složité je z té výztuhy dostat ven.

Tedy kvalitní chleba, případně hlíva ústřičná, to jsou opravdu zdroje betaglukanů, ale my je z té stravy dostaneme tak nějak kolem 10 procent.

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Vojenské lékařské fakulty Univerzity Obrany a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.

Jsou tedy v tomto lepší doplňky stravy?
Určitě. Jsou dva případy, kdy souhlasím s doplňky stravy. A to jsou omega 3 mastné kyseliny a betaglukany. Protože nejsme schopni z naší stravy jich přijmout dostatečné množství.

Je ale třeba dávat pozor, aby to třeba nebyly čistě jen rozemleté houby nebo kvasnice. Aby to fungovalo, tak je zapotřebí, aby ty preparáty byly vyčištěné. To znamená, aby obsahovaly opravdu čisté betaglukany. Musíte se podívat, jestli je tam nějaký certifikát čistoty a z čeho jsou ony doplňky stravy vyrobené.

Mohou tedy betaglukany podpořit naši obranyschopnost proti virům a bakteriím?
Jistě, ale není to tak, že si vezmu tabletku a začne to fungovat. Teprve až po nějakých 3 až čtyřech dnech konzumace začíná reagovat náš imunitní systém na betaglukany.

Čtěte také

Podle mne je ideální, když máme do svého jídelníčku zařazeny pravidelně potraviny, které obsahují betaglukany. Pokud denně dostaneme do těla nějaké kvalitní pečivo a chléb, jednou či dvakrát týdně hlívu ústřičnou, která může být i náhradou masa.

Je tedy někdo, komu byste betaglukany nedoporučila?
Ano, tím, že ony nabudí organismus, tak nejsou vhodné pro pacienty po transplantacích nebo pro lidi imunosupresivní, tedy tlumí aktivitu imunitního systému. A také nejsou vhodné pro malé děti, které ještě nemají zcela vyvinutý imunitní systém. Tady bych doporučovala určitě jen malé dávky.

Existují tedy skupiny osob, kde je zapotřebí nad tím maličko přemýšlet. A kde se ještě také úplně moc neví, tak to jsou obecně autoimunitní onemocnění.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související