Bezlaktózový koláč

V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou tečku za pracovním týdnem. Je jím recept na koláč, na kterém si může člověk pochutnat, i když se potýká s takzvanou intolerancí laktózy, tedy s částečnou nebo úplnou neschopností trávícího traktu zpracovávat laktózu.

Potřebujete:

na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 375 ml vody
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 prášek do pečiva

na drobenku:

  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 plátky bezlaktózového másla
  • navrch čerstvé nebo zavařené ovoce (meruňky, švestky)

Postup:

  1. Smícháme mouku a prášek do pečiva.
  2. Poté přidáme ostatní ingredience a vymícháme těsto.
  3. To pak nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečeme asi půl hodiny.
  5. Pak poklademe zavařeninou a posypeme drobenkou a pečeme ještě asi čtvrt hodiny dozlatova.

Související

  • Vláčná buchta s jablky

    V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.

  • Lívance z kyselého mléka

    V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.

  • Smažené švestky ve skořicovém těstíčku

    Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.