Brandýská radnice opraví zámeckou kočárovnu

3. červen 2011

Někdejší kočárovna v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi se pravděpodobně dočká rekonstrukce.

Jednu z posledních neopravených historických budov brandýského zámku chce obnovit tamní radnice. Stát by ji to mělo asi 10 milionů korun.

„Byla postaveny někdy mezi roky 1740 až 1840, někdy na začátku 19. století, kolem roku 1800 až 1810,“ říká referent Odboru památkové péče Václav Krátký. Jednalo se o přízemní budovu, která sloužila pro uschování panských kočárů a povozů. „Bylo tam šest kójí, kam se dalo zatlačit šest vozů nebo kočárů. V půdním prostoru pak bylo seno pro koně,“ dodal.

V posledních letech sloužila tato budova hlavně jako zámecké sklady nebo i jako kůlny pro nájemce bytů, které patřily k zámku. Kočárovna tak mnoho let chátrala. Důvody, proč se radnice Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi rozhodla pro její opravu, vysvětlil zdejší starosta Ondřej Přenosil: „Kočárovna leží na jedné z přístupových cest k zámku a vypadá špatně. Nedělá nám dobrou vizitku. Chceme využít možnosti získat na její opravu dotaci z evropských peněz.“ A doplnil, jaké bude mít kočárovna využití až ji radnice opraví: „Rádi bychom tam umístili místnost pro klub seniorů a pro Domov dětí a mládeže.“

Jestli zdejší radnice uspěje s žádostí o dotaci na opravu kočárovny, bude jasné letos na podzim. První návštěvníci by si ji pak mohli prohlédnout do dvou let.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio