Broumovskými stěnami přes skalní vyhlídku Kačenku k chatě Hvězda a nevšední barokní kapli

12. červen 2023

V blízkosti Adršpašsko-teplických skal v Královéhradeckém kraji poutají zájem turistů Broumovské stěny. Představují přibližně dvanáct kilometrů dlouhý hřeben, který se táhne jihovýchodním směrem a odděluje oblast mezi Policí nad Metují a Broumovem. Objevíte v nich skalní věže, bizarní útvary i daleké výhledy.

Hlavním cílem výletní trasy v Broumovských stěnách je pozoruhodné místo zvané Hvězda, kde stojí dřevěná turistická chata. Na cestu se můžete vydat z obce Hony u Police nad Metují. Tamní restaurace U Generála Laudóna připomíná působení věhlasného rakouského vojevůdce na Policku za sedmileté války, výstavbu polních opevnění (Laudonovy valy) a obranu Policka a Broumovska v letech 1758 až 1762.

Přes Honský Špičák, nejzazší výspu jedné části Broumovských stěn, pak můžete pokračovat po modré k Laudonovým valům a vystoupat na skalní útvar Kačenka, odkud uvidíte Krkonoše, hřbet Javořích hor i polské pohoří Lesista Wielka. Další cesta pak vede po hřebeni mezi roztodivnými skalními útvary v nadmořské výšce přibližně 660 metrů.

Cestou po hřebeni směrem na Hvězdu se otevírají další krásné výhledy. Do Broumovské kotliny, kde se za obcí Křinice ukazuje Broumov, na obzoru pak hraniční pásmo Javořích hor a Suché hory. Dohlédnutelná je i rozhledna v polských Sovích horách.

A potom už zahlédnete část střechy dřevěné turistické chaty na Hvězdě, postavené roku 1856. Tehdy to byla hájenka a hostinec ve švýcarském stylu na samém okraji pískovcových skal. Na ochozu romantické stavby vás čekají další působivé výhledy na Broumovsko. Hřeben je navíc rozvodím Baltského a Středozemního moře.

Chata, ve které voní dřevo a hřeje stylový krb, sousedí s poutním místem Hvězda. Vrch se původně jmenoval Polická hora a tam, kde stával kříž s pozlacenou hvězdou, stojí dnes tajemná barokní kaple na půdorysu hvězdy. Postavena byla roku 1733 podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Věžička má podobu lucerny, špice je zakončena zlatou hvězdou. Ke vchodu se dostanete po kamenném klenutém mostě, z druhé strany ke kapli přiléhá vyhlídkový ochoz.

Když byste se pak z Hvězdy, která je křižovatkou cest pro další výlety, vydali do Police nad Metují, budete mít v nohách přibližně 13 kilometrů a hlavu plnou zážitků.

Spustit audio