Bude tibetských vlajek tři sta?

28. únor 2005

Už 194 radnic, magistrátů, úřadů a krajů z celé republiky potvrdilo, že se připojí k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet a 10. března vyvěsí tibetskou vlajku. Své rozhodnutí oznámili organizátorům z občanského sdružení Lungta, sdělil jeho předseda Lubomír Sklenka.

Gesto solidarity má upozornit na Čínou okupovaný Tibet a podpořit jeho snahy o nezávislost. Vlajku se zlatým sluncem na modročerveném podkladu vyvěsí některé radnice už poněkolikáté. Vůbec poprvé se k nim letos připojí například Unhošť, Aš, Praha - Lipence nebo Český Dub. Kampaň na podporu Tibetu vznikla v polovině minulého století v západní Evropě a měla velký ohlas. Česká republika se poprvé přidala v roce 1996, kdy vyvěsila vlajku čtyři města. Předloni vztyčilo tibetskou zástavu už 184 radnic a loni 239. Letošní akce má připomenout 46. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

Tibet, autonomní oblast Číny, si 10. března vlajkovou akcí připomíná rok 1959, kdy čínská vojska zlomila povstání. Území Tibetu obsadila Čínská lidová armáda v roce 1950. Dohoda z roku 1951, která Tibetu přiznávala vnitřní autonomii, nikdy nebyla dodržena. Násilně vedená protitibetská komunistická politika Číňanů vedla Tibeťany k lidovému povstání, které bylo poraženo. Duchovní a světský vůdce dalajlama od té doby žije v exilu v Indii. Čínská vláda až v 80. letech přiznala, že v bojích bylo zabito 87 000 Tibeťanů.

Spustit audio