Býk Fanda je maskotem farmy v Trhovém Štěpánově. Vyzrálé hovězí odtud putuje do kuchyní proslulých šéfkuchařů
Než začal Václav Vilímovský podnikat, krávu prý nikdy neviděl. Teď maso z jeho rodinné farmy v Trhovém Štěpánově končí v řadě vyhlášených restaurací. Slyšet jste o něm mohli v rámci soutěže Farma roku 2017. Letos získal i regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt.
Farmář Václav Vilímovský z Trhového Štěpánova je původní profesí truhlář. Farmařit začal v roce 1992, kdy si jeho otec koupil jednu krávu. Výměra farmy v té době byla 1,2 ha půdy, kterou v restituci vydalo místní zemědělské družstvo. Dnes k farmě patří vlastní stáje i moderní zemědělská technika.
Farma se stále rozrůstala, takže v současné době Václav Vilímovský obhospodařuje téměř 200 ha zemědělské půdy. Z českých chovů vykupuje mladé jalovice. Zvířata stráví nějakou dobu na pastvě a potom jsou ve stájích krmena krmivem z vlastní produkce – kukuřicí, šrotem a jetelovou senáží. Vilímovští svépomocí vybudovali i bourárnu masa a chladicí boxy, kde maso zráním zkřehne a současně nabývá delikátní aroma a chuť.
Hovězí maso z farmy osobně bourá právě Václav Vilímovský. Z balíčků masa se na zákazníky potom dívá maskot - býk Fanda, který na farmě spokojeně žije už několik let. Zajímá vás kolik tento „drobek“ váží? A kde najdete při bourání hovězího masa holubičku? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.