Býk Fanda je maskotem farmy v Trhovém Štěpánově. Vyzrálé hovězí odtud putuje do kuchyní proslulých šéfkuchařů

15. září 2020

Než začal Václav Vilímovský podnikat, krávu prý nikdy neviděl. Teď maso z jeho rodinné farmy v Trhovém Štěpánově končí v řadě vyhlášených restaurací. Slyšet jste o něm mohli v rámci soutěže Farma roku 2017. Letos získal i regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt.

Farmář Václav Vilímovský z Trhového Štěpánova je původní profesí truhlář. Farmařit začal v roce 1992, kdy si jeho otec koupil jednu krávu. Výměra farmy v té době byla 1,2 ha půdy, kterou v restituci vydalo místní zemědělské družstvo. Dnes k farmě patří vlastní stáje i moderní zemědělská technika.

Farma se stále rozrůstala, takže v současné době Václav Vilímovský obhospodařuje téměř 200 ha zemědělské půdy. Z českých chovů vykupuje mladé jalovice. Zvířata stráví nějakou dobu na pastvě a potom jsou ve stájích krmena krmivem z vlastní produkce – kukuřicí, šrotem a jetelovou senáží. Vilímovští svépomocí vybudovali i bourárnu masa a chladicí boxy, kde maso zráním zkřehne a současně nabývá delikátní aroma a chuť.

Václav Vilímovský je původní profesí truhlář. Teď má na starosti farmu s více než 170 kusy skotu. Jezdí traktorem, bourá masa a dohlíží na chod firmy

Hovězí maso z farmy osobně bourá právě Václav Vilímovský. Z balíčků masa se na zákazníky potom dívá maskot - býk Fanda, který na farmě spokojeně žije už několik let. Zajímá vás kolik tento „drobek“ váží? A kde najdete při bourání hovězího masa holubičku? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Spustit audio