Bývalý uranový důl v Bytízi na Příbramsku se mění v muzeum. Při opravě střechy dělníci využili i historické důlní stroje

4. září 2019 10:30

Na Příbramsku se v příštích letech otevře nové muzeum. V areálu bývalého dolu 11A Bytíz se teď prohánějí bagry a nakladače a čistí dvůr. Právě tam by časem mělo vzniknout informační centrum a zázemí pro návštěvníky.

Součástí prohlídkového okruhu bude i bývalá strojovna. „Tento prostor zaplňují dva těžní stroje. Sloužily jednak k přepravě mužstva a jednak k přepravě materiálu,“ vysvětluje ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Budoucí expozice ukáže, jak vypadal poslední den, kdy se v dole pracovalo. Ve dvou velínech se dochoval dobový tisk, nedopalky cigaret i panel, kde byla tlačítka, kterými strojníci řídili chod strojů.

Horníci mohli z obří strojovny sfárat až do hloubky 1500 metrů. Tak hluboko se ale případní návštěvníci nedostanou. Důl je totiž po uzavření revíru zatopen vodou.

Za poslední rok se v areálu bývalého uranového dolu udělalo hodně práce. Největší starosti vedoucímu pobočky muzea Uranový důl Bytíz Milanu Kardovi dělala střecha v budově strojovny. Dělníci nakonec k opravě této obří střechy využili stroje, které byly od roku 1991 mimo provoz. „V této strojovně se nachází monumentální jeřáb, který sloužil zejména při výměně těžních lan. No, a protože jsme řešili otázku, jak zde vybudovat lešení, tak naši dělníci přišli na geniální nápad, že to lešení situovali právě na ten pojízdný jeřáb,“ vysvětluje ředitel muzea Josef Velfl. „A protože tady není elektřina, tak ten jeřáb rozpohybovali klikou.“

Naposledy se tady pracovalo v roce 1991. Dobové plakáty ale zdobí zdi dodnes

Na opravu teď čekají elektrorozvodny i turbokormpresorovna. Historické stroje projdou rukama restaurátorů. Navíc bude nutné vybudovat na dvoře pokladny, infocentrum a zázemí pro návštěvníky. Opravy budou pokračovat i příští rok. Kdy sem vstoupí první návštěvníci, zatím není jasné.

Spustit audio