Čas od času je třeba se vzbouřit, říká Lumír Olšovský, režisér představení Dáma na kolejích v divadle Antonína Dvořáka v Příbrami

6. prosinec 2018 08:13

Příbramské Divadlo Antonína Dvořáka nabídne dnes premiéru retro muzikálu Dáma na kolejích. Na jevišti nebude chybět humor,  velká taneční čísla a živá kapela. Ve filmovém zpracování muzikálu kdysi zazářila Jiřina Bohdalová. Pro divadelní jeviště upravil příběh tramvajačky Marie herec a režisér Lumír Olšovský.

Připomeňme, že hlavní hrdinka představení, tramvajačka Marie, jednou na ulici zahlédne manžela, jak se líbá s atraktivní blondýnkou. V šoku vybere úspory a rozhodne se od základu změnit nejenom svůj šatník, ale také svůj život.

Poslední premiérou letošního roku v příbramském divadle Antonína Dvořáka je retro - muzikál Dáma na kolejích

Slavnou filmovou předlohu z roku 1966 pro příbramské divadlo upravil herec a režisér Lumír Olšovský. „Vůbec jsem se nebál, že by téma známého filmu bylo nesdělitelné současné generaci. Je to o fénixovi, která vstává z popela. Každému z nás se to stává, že si zvyknou na stereotyp a že se spokojí s tím, co je. Je potřeba si čas od času uvědomit svou hodnotu a vzbouřit se,“ říká režisér.

Známý muzikál Dáma na kolejích dostal výraznou retro stylizaci

Tramvajačku Marii Kučerovou si s chutí zahraje hostující Lucie Pernetová. Podle ní je to role takové Popelky, která se promění v krásného motýla. „Je to tak, to je pro herečku vždycky prima, protože na začátku nestrávím moc času v maskérně, jdu úplně „jak jsem já“ a postupně o mně pečují a nakonec jsem doufám krásná,“ dodává herečka.

Na scéně příbramského divadla bude i živý orchestr. „Ta hudba dodává představení další energii.  Herec Jiří Vojta, který hraje roli Václava, navíc odbíhá k bicím,“ prozradil Lumír Olšovský.   

V příbramském retro-muzikálu Dáma na kolejích se na téma zrady a nevěry nahlíží s humorem a nadsázkou

Herce a režiséra Lumíra Olšovského můžete znát nejen z televizní obrazovky, ale hlavně z divadelních jevišť, například coby muzikálového herce. Byl dvakrát nominován na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon v oblasti opereta - muzikál. Poprvé za Jerryho/Dafné v Někdo to rád horké (1997) a podruhé za Cosma Browna ve Zpívání v dešti (2001), kdy Cenu Thálie získal. Stejnému oboru se velmi úspěšně věnuje i jako režisér (inscenoval například tituly Jeptišky, Světáci, Divotvorný hrnec, Funny Girl, Kabaret aj.).

Spustit audio