Časté bolesti v krku mohou mít různé příčiny

4. říjen 2023

Během léta se často vyskytují letní angíny. Stačí velká vedra, popíjení ledových nápojů nebo přílišné pojídání zmrzliny a o bolest v krku není nouze. Dlouhotrvající bolesti krku ale mohou mít různé příčiny. Léčba může být různá, opakované zánětlivé angíny se mohou řešit i odstraněním krčních mandlí.

Většinou každý začne bolesti v krku řešit nejprve různými pastilkami nebo kloktáním. Když pastilky nezaberou a krk je stále červený, návštěva lékaře je už nezbytná. Podívá se do krku, vidí, jak vypadá sliznice nosohltanu, jak vypadají mandle nebo jestli jsou zvětšené uzliny.

Lékař může nechat udělat výtěr z krku, poslat na ORL nebo na vyšetření CRP případně streptest. Zjistí se tak přesně, jaká je příčina bolestiv krku. Možností je totiž více, například zánět nosohltanu, jícnový reflux, chronický zánět sliznice, virové angíny nebo také různé alergie.

Chronické bolesti mohou vyústit v zánět mandlí

Delší bolestivost v krku většinou znamená akutní zánět, například virový. Na každé virové onemocnění pak nasedne nějaká bakterie, nejčastěji streptokok, který zánět mandlí, neboli angínu, způsobuje. Při klasické angíně jsou na mandlích dokonce viditelné čepy hnisu, které vypadají jako bílé tečky.

Může se ale jednat i o angínu virovou, kdy mandle jsou velké, rudé, nemůžete polykat a máte horečku. Lékař pak vyšetřením pomocí CRP testu nebo streptestu zjistí, jakého původu zánět mandlí je.

Odstranění krčních mandlí

Krční mandle svou funkcí zajištují první imunitní bariéru, která zachytí infekci. Proto jsou při onemocnění jako první postižené a zanícené. Může se ale stát, že v krčních mandlích infekce zůstává v podobě abscesu, který pak při jakémkoliv menším nachlazení způsobuje opakované angíny nebo se zánět již rozletí do celého těla.

To je pak skutečně velká zátěž pro organismus a lékař pak zvažuje, jestli je již na místě krční mandle odstranit. V důsledku skrytého chronického zánětu na mandlích totiž může nakonec dojít i k vážnějším onemocněním, jako je zánět ledvin nebo zánět srdeční nitroblány.

Dva pohledy na léčbu

Lékaři mají ovšem na léčení tohoto problému dva názory. Odstranění mandlí může být chápáno z lékařského hlediska také jako nevhodný krok, protože tím také zanikne první imunitní bariéra a infekce se pak dostává dále do těl. Může způsobit zánět průdušek nebo zápal plic.

Organismus si ale v případě odstranění mandlí vytváří přirozeně další imunitní funkce. Rizika je nutné zvážit s ohledem na celkový stav pacienta i jeho vleklé problémy. Pacienti by měli sami zvážit, který lékařský pohled jim více vyhovuje a v případě zvažování odstranění krčních mandlí problém zkonzultovat i s jiným lékařem.

Spustit audio