Čeká vás dlouhé cestování? Připravte si dostatek tekutin i zábavu pro děti

5. červenec 2023

Dlouhé cestování bývá součástí vysněné dovolené. Balení s předstihem i prevence možných komplikací jsou základem pohodového začátku vysněného volna. Ať už jedete jakýkoliv dopravní prostředkem, připravte předem i dostatečnou zábavu pro vaše děti.

Všichni se těšíme na dovolenou, ovšem nejraději bychom přeskočili její nezbytnou součást – a to je cestování. Špatně ho snáší nejen děti, ale i dospělí. Pokud vyjíždí na dovolenou rodiny s dětmi, rodiče by měli své ratolesti na dlouhé cestování dobře vybavit. Zejména na cestě autem určitě oceníte alespoň menší autochladničku, kde je možné uchovat i led. Na dlouhou cestu je nutné zabalit dostatečné množství tekutin a jídla, které je lehce stravitelné, výživné a dodá energii.

Zábavu pro děti připravte předem

Ještě před cestou dětem vymyslete zábavný program, aby vydržely a nezačaly si vymýšlet program svůj… Záleží samozřejmě na věku dítěte i typu dopravního prostředku, ale pomoci mohou různé audiopohádky, interaktivní hry nebo pastelky a omalovánky.

Ačkoliv se může zdát vhodná i varianta různé počítačové hry nebo sledování různých filmů v laptopu, pro cestování to vhodné není. Především při jízdě autem může hrozit žaludeční nevolnost a při delším pozorování obrazovky pak mohou mít děti i unavené oči a motat se jim hlava.

Na potíže se žaludkem pomůže kousek ledu

Ostatně právě žaludeční nevolnost je při cestování jeden z hlavních problémů dětí i dospělých. Proto se vyplatí koupit některý z osvědčených léků, které jsou vhodné pro dospělé i děti jako prevence i léčba proti zvracení.

V případě nevolnosti je možné také podávat běžně dostupný vychlazený sladký nápoj s obsahem kofeinu a bezkokainového výtažku z listu koky. Ovšem působí léčivě pouze v malých dávkách – doslova po lžících. Zažehnat žaludeční problémy na cestách pomůže i samotný kousek ledu, který necháme rozpustit v ústech.

Cestování do jiného časového pásma

Cestování letadlem do jiného časového pásma může přinést komplikace z jiného soudku. Pokud se jedná o dvě hodiny, není to takový problém. Tělo si na nový čas rychle zvykne.

Při delších časových rozdílech velmi záleží na tom, jestli se čas posunuje dopředu, nebo dozadu. Zejména při dlouhých cestách na východ se vyplatí po příjezdu počkat na noc v novém časovém pásmu. Lépe se tak přizpůsobíte. Jinak hrozí, že se na novém místě vzbudíte podle svého režimu někdy uprostřed noci a potíže se spánkem budou přetrvávat. Při návratu domů je pak vše jednodušší.

Spustit audio