Ceny bytů budou stagnovat nebo přímo klesat?

13. leden 2005

Ve Středočeském kraji by letos měly ceny bytů stagnovat, nebo mírně klesnout. Jejich nárůst realitní makléři neočekávají. Hodně lidí navíc podle nich začíná dávat přednost bydlení v rodinných domech mimo okresní města. Za jejich pořízení dají totiž mnohdy stejně jako za byt.

Jedny z dražších bytů ve středních Čechách jsou v Kolíně. Ceny tady výrazně vzrostly zejména loni, a to kvůli očekávané poptávce ze strany zaměstnanců nové automobilky TPCA. Byty v klasických panelákových domech se podle pracovnice kolínské realitní kanceláře Garancia prakticky neprodávají. V nabídce mají pouze novostavby soukromých investorů. Za metr čtvereční chtějí kolem 25 200 korun, třípokojový byt tak může stát až 2,42 milionu korun. "Lidi na to příliš neslyší, protože za tyto peníze jsou schopni na vesnici postavit dům," uvedla makléřka. Vysoké ceny se ale podle ní dlouho neudrží. I TPCA shání pro své zaměstnance cenově dostupnější byty, ideální jsou kolem milionu korun. Město pro potřeby firmy sice staví 850 bytů, poptávku to ale nepokryje. Specifická je situace s byty i v Mladé Boleslavi. Především přítomnost automobilky Škoda Auto a vyšší kupní síla obyvatel způsobují vyšší cenu bytů než v okolních městech a obcích. Byt 3+1 ve starší panelové zástavbě na sídlišti je zde možné sehnat asi za 990 000 až 1,15 milionu korun. Pokud ovšem nyní někdo nabízí tyto byty dráž, poptávka silně klesá, řekl ČTK vedoucí realitní kanceláře Tana v Mladé Boleslavi Marián Kábele. V poslední době totiž ceny bytů stagnují. V Mladé Boleslavi je možné sehnat i nové byty, ale ty jsou výrazně dražší a mají o ně podle Kábeleho zájem především lépe placení zaměstnanci automobilky. Stále více lidí projevuje zájem o levnější byty v nedalekých Luštěnicích či Milovicích na Nymbursku a mnozí také raději koupí starší rodinné domy v širším okolí Mladé Boleslavi. Podle Kábeleho je lze pořídit asi za 1,2 milionu až 1,3 milionu korun a je to podle něj lepší varianta než totéž investovat do bydlení v panelovém domě. Za stabilní označil ceny bytů i makléř příbramské realitní kanceláře Arka Ivo Bacík. Město podle něj prodalo spoustu bytů do osobního vlastnictví, trh je tak dost velký a drží se na stejné úrovni. Tím, že se otevřely hypotéky, poptávka vzrostla, bytů je dostatek, ale jsou drahé, dodal. Nové byty se prakticky nestaví a ceny bytů ve staré zástavbě jsou vyrovnané. Například třípokojový byt lze sehnat za ceny od 800.000 korun. V Kladně se třípokojové byty nabízejí od 980 000 korun, v Benešově od 720 000 korun, v Kutné Hoře kolem jednoho milionu korun. Většinou jde o staré byty v panelových domech, rekonstruované nebo nové jsou podstatně dražší. Bytová výstavba ve Středočeském kraji obecně roste. Loni v pololetí byly střední Čechy první v celostátním měřítku v počtu rozestavěných i nově zahájených staveb bytů. Staví se zde také nejvíc rodinných domků v Česku.

Rozestavěných bytů bylo ve středních Čechách k 30. červnu 2004 přes 26 500, což byl meziroční nárůst o víc než 3000 bytů. Počet zahájených staveb bytů vzrostl o 624 a dosáhl 3800, z toho jasně převažovala výstavba rodinných domků. Dokončeno bylo 2287 bytů, což bylo meziročně o 463 více.

Spustit audio