Četníci z Lobkovic vás naučí snímat otisky prstů a sbírat stopy. Nedaleko zámku vybudovali repliku četnické stanice

25. duben 2024

Milovníky seriálu Četnické humoresky čeká v Lobkovicích u Neratovic nevšední zážitek. Parta nadšenců tam vybudovala četnickou stanici. Nechybí přijímací kancelář, byt velitele nebo ložnice četníků. Jejich koníček spojil sběratelskou vášeň s láskou k historii a kutilství. Když půjdete kolem, nebojte se zaklepat na dveře. Provedou vás po stanici a zasvětí vás do radostí a strastí života četníků.

Bývalou hájovnu Lobkovického zámku pětice kamarádů původně využívala jako klubovnu. Mají různorodé profese, ale všechny spojuje láska k vojenské historii. „Slovo dalo slovo a rozhodli jsme se, že uděláme repliku četnické stanice, aby to bylo co nejvěrohodnější,“ říká velitel četníků Jiří Konrád. Pro Romana Dostála je jeho záliba v četnictvu srdeční záležitostí, jeho pradědeček totiž býval četníkem ve Tvarožné.

Ložnice četníků je kompletně vybavená

Kolem četnické stanice je spousta práce. Obléknout uniformu je prý už za odměnu. Četníci si za tím účelem nechali ušít dokonalé repliky uniforem, vyrobili si kopie služebních průkazů i sadu na snímání otisků prstů. Ve vstupní kanceláři nechybí ani registrační skříň plná formulářů. Není to jen o hraní si na četníky, ale je s tím spojené také studium knih, sbírek zákonů, prohledávání antikvariátů, shánění pátracích knížek, originálních formulářů a výroba jejich replik.

Výkaz potulné tlupy

Na žádné četnické stanici nesměla chybět registrační skříň plná dokumentů. Hned na vrchu leží výkaz potulné tlupy, který četníci museli vyplnit, když do vsi dorazili kočovníci, většinou šlo o komedianty. „Máme tady třeba zprávu o zatčení, formulář na daktyloskopické stopy, cestovní průkaz pro četníka, zprávu o neznámé mrtvole,“ ukazuje Matěj Namyslov na uspořádané hromádky formulářů. Díky studiu dobových materiálů umí všechny dokumenty správně vyplnit.

Matěj Nemyslov vás naučí vyplňovat výkaz potulné tlupy

Četnická stanice v Lobkovicích vám přiblíží atmosféru 30. let minulého století. Okna zdobí háčkované záclonky, na stole nechybí sušenky, šálek čaje a za chladných odpolední v kamnech praskají hořící polínka. Na stanici sice není zavedená elektřina, četníkům to ale nevadí. Mají totiž stařičký gramofon na kliku, takže si dny krátí poslechem Smetanovy Vltavy nebo dobových šlágrů.

Až půjdete kolem četnické stanice v Lobkovicích, nebojte se zaklepat. Četníci na stanici bývají hlavně o víkendech a o státních svátcích. Jiný termín návštěvy si můžete domluvit i předem po telefonu.

Letošní sezónu zahajuje četnická stanice v Lobkovicích v sobotu 27. dubna. Od 10 do 18 hodin se můžete těšit na prvorepublikový den s prohlídkami a ukázkami bojů a střelby.

Spustit audio