Chudokrevnost často zaměňujeme za vleklou únavu, která přejde. Pokud trvá déle jak týden, vyhledejte lékaře

11. prosinec 2019

Začátkem prosince se mnozí z nás cítí unaveně. Blíží se svátky, konec roku, chceme vše stihnout a dokončit. Bohužel často ale nepoznáme, že za únavou může stát i zdravotní problém. Jednou z nejčastějších příčin vleklé únavy je totiž chudokrevnost. Může být způsobena pouhým deficitem vitaminu B12 a kyseliny listové nebo železa. Radí MUDr. Petr Grenar.

Ve vážnějších případech se může jednat o onemocnění vnitřních orgánů. Pokud únava trvá více jak týden a nelepší se ani po vydatném spánku, je potřeba navštívit lékaře.

Jedna z nejčastějších příčin chronické únavy je chudokrevnost – neboli anémie. Může se jednat o anémii sideropenickou, která vzniká nedostatkem železa v organismu, nebo anémie perniciozní, kterou naopak způsobuje nedostatek vitaminu B12 a kyseliny listové. Pro správnou diagnostiku je nutné jednoduché krevní vyšetření, které anémii specifikuje. Podle konkrétního typu se pak anémie léčí substitucí železa nebo vitaminu B12 a kyseliny listové. Výsledky jsou velmi dobré, ovšem zázraky se nedějí. Trvá až 2 měsíce, než se krevní obraz natolik zlepší, že vám nebude dělat další problémy a začnete se cítit lépe.

Anémii často považujeme pouze za vleklou únavu, která přejde

Anémie se projevuje chronickou únavou, která se nezlepšuje vydatným spánek a odpočinkem. To jsou první signály, že něco není v pořádku. Pokud únava trvá více jak týden a nelepší se ani po vydatném spánku, je potřeba navštívit lékaře. Mezi další příznaky patří závratě, poruchy vidění, hučení v uších, zažívací potíže, ale také změny nálady. Z chronické únavy se může rozvinout až sekundární deprese.

Chudokrevnost není jen únava

Nejčastěji vzniká anémie špatnou a jednostrannou stravou, která není bohatá na železo a kyselinu listovou. Ale vzniká také drobnými ztrátami krve. Často jsou chudokrevností postižené ženy, které trpí delšími a těžšími menstruacemi. Ovšem v tomto případě se jedná o ztráty fyziologické, které nejsou takovým problémem. Horší jsou ztráty krve do zažívacího traktu, kdy se může jednat o závažné onemocnění, kdy je anémie pouze prvním příznakem. Mnohdy to jsou stadia, která jsou léčitelná a vyléčitelná. Bohužel, často anémie také vzniká jaké důsledek tumoru v oblasti zažívacího traktu. Když se tumor projeví anémii, jedná se bohužel většinou už o pokročilé stadium. Proto, pokud se anemie objeví, je nutné situaci nepodceňovat a udělat další doplňková vyšetření, která vyloučit vážnější příčinu. Základ je tedy vždy krevní text, který ukáže, o jaký druh potíží se jedná.

Spustit audio